На добошу акције 24 предузећа

Милијана Латиновић
На добошу акције 24 предузећа

БАЊАЛУКА - Друштво за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) и Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС понудили су акције у 24 предузећа чија је вриједност 4,73 милиона марака.

Међу понуђенима на Бањалучкој берзи највредније су акције Хемијске индустрије “Дестилација” Теслић, односно 1,08 милиона марака.

Директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић рекао је за “Глас Српске” да је у огласу за продају наведена најнижа цијена за коју су спремни да у овом тренутку продају своје власничко учешће.

- Цијена пакета ПРЕФ-а износи 3,42 милиона, а Фонда за реституцију 1,3 милиона КМ. Разлика произилази из различите количине акција емитента која оба фонда посједују. Наиме, ПРЕФ посједује двоструко више акција од Фонда за реституцију. Осим тога, Фонд за реституцију не посједује акције неких емитената из огласа - појаснио је Грујић.

Понуђене акције су, додао је, продавали и раније по сличним цијенама.

- У складу са законом и инвестиционом политиком настојимо да реалоцирамо имовину из финансијских инструмената који нису остваривали очекиване ефекте на повећање имовине ПРЕФ-а у мање ризичну финансијску имовину која доноси стабилније и сигурније приносе те унапријед познате приливе на што је могуће дужи рок - рекао је Грујић. Подсјетио је да је ПРЕФ лани започео активности стратешке реалокације имовине у иностранство, те да су селекцијом хартија постигли принос до 18 одсто без дивиденде и то у мање од годину дана.

- Опрезно смо искорачили на стране берзе и у складу са начелима сигурности, ликвидности, диверзификације и профитабилности осигурали додатни извор прихода из иностранства. Радује нас што се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о ПРЕФ-у предвиђа нови облик улагања имовине ПРЕФ-а, односно заједничка улагања са међународним финансијским организацијама и мултилатералним развојним банкама. Предвиђене измјене значајно повећавају могућност улагања нето имовине Фонда у хартије од вриједности емитента чије је сједиште изван БиХ са досадашњих 20 на предложених 35 одсто - истакао је Грујић. Нагласио је да је инвестициони циљ ПРЕФ-а остваривање стабилних приноса на дужи рок кроз улагање имовине фонда, а ради подршке обезбјеђењу дугорочне финансијске одрживости обавезног пензијског осигурања у Српској.

Рок

У огласу који је јуче објављен у дневном листу РС “Глас Српске” наведено је да се понуђене акције на Бањалучкој берзи продају методом “све или ништа”, сваког радног дана од 7. јула до реализације продајног налога, најкасније до 20. јула. Валута плаћања је конвертибилна марка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана