На црно ради око 80.000 људи

Тања Шикањић
На црно ради око 80.000 људи

БAЊAЛУКA - У Републици Српској, према посљедњим процјенама, ради око 80.000 непријављених радника, а стопа рада "на црно" са прошлогодишњих 4,5 одсто на крају првог полугодишта 2011. порасла је на 6,5 процената.

Ово је показао извјештај инспекције рада РС за првих шест мјесеци ове године који је у петак разматрао Економско-социјални савјет РС.

Министар рада и социјалне заштите РС Петар Ђокић истакао је да ће због ових алармантних података убрзо бити сазвана посебна сједница Владе РС, на којој ће бити размотрен рад свих инспекцијских и органа Пореске управе РС.

- Још увијек не можемо да кажемо на који начин ће РС конкретно реаговати на ову алармантну ситуацију. Детаљи увођења нових мјера притисака на несавјесне послодавце биће познати послије посебне сједнице Владе РС - нагласио је Ђокић и додао да постоји још много простора да се инспекцијска контрола у РС појача да би се незаконито дјеловање послодаваца што више сузбило.

Он је истакао да још увијек није познато ни колико је у овој години РС оштећена због високе стопе рада "на црно".

- Тренутне економске прилике у РС су веома сложене. Криза је ставила послодавце у тежак положај, међутим, они који зарад свог личног интереса и на штету државе свјесно крше закон морају се суочити са мјерама које ће против њих бити предузете - истакао је Ђокић.

Додао је да је, с друге стране, недопустиво да послодавци купују статусне симболе док исказују губитке и радницима не исплаћују плате.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да су забрињавајући и подаци инспекције рада, према којима су од укупно спроведених контрола, код 47,3 одсто субјеката уочене неправилности.

- Ово је још гори показатељ од онога који ми у Синдикату имамо, зато што су овдје обухваћени сви субјекти, а не само чланови синдиката. Дакле, код 47,3 одсто контролисаних субјеката пронађене су неправилности, од уговора о раду, исплате плата, годишњих одмора, до прековременог рада - нагласила је Мишићева.

Гргић

В.д. главног инспектора рада РС Горан Гргић истакао је да је инспекција рада свим својим капацитетима ажурно радила током свих шест мјесеци, те да су сви резултати из извјештаја презентовани с циљем побољшања стања у овој области рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана