На црно ради 200.000 људи

Јелена Бјелица
На црно ради 200.000 људи

Бањалука - У БиХ је на крају прошле године забиљежена до сада рекордна незапосленост од 550.574 особе, што је за 13.793 више незапослених у односу на исти период 2011, а према подацима Aгенције за рад и запошљавање, у БиХ око 200.000 лица ради на црно.

Број запослених у БиХ у новембру прошле године износио је 686.681. Лани је радни однос престао за 96.452 особе, а од тога је у Српској без посла остало 38.286 радника, у ФБиХ 58.138 и у Брчко дистрикту 28.

Економиста Aлександар Стојановић је истакао да у БиХ одавно влада хроничан проблем незапослености.

- Први смо по незапослености, само Македонија има већи број незапослених од БиХ. Мора се направити стратегија за искориштавање огромних природних ресурса с циљем запошљавања људи - казао је Стојановић за “Глас Српске”.

Предсједник Уније послодаваца РС Предраг Згоњанин је казао да глобална економска криза носи велике проблеме, а оптерећења у привреди су повећана.

- Све више малих и средњих предузећа затвара се због немогућности да издрже кризу и пласирају своје производе. Мањим предузећима је најтеже. Неликвидност привреде је таква да нема довољно обртног капитала да те фирме опстану - казао је Згоњанин.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић је нагласила да све више послодаваца одјављује предузећа и отпушта раднике из економских разлога.

Додаје да се број радника на црно стално повећава.

Директор Aгенције за рад и запошљавање Aднан Делић јуче је на конференцији за новинаре у Сарајеву оцијенио позитивним потезе ентитетских влада да измјенама одређених законских прописа и увођењем драстичних новчаних казни натјерају послодавце у БиХ да пријављују људе које запошљавају.

Делић је рекао да су прошле године послодавци заводима и службама за запошљавање у БиХ пријавили укупно 26.472 слободна радна мјеста, што је за 621 ново радно мјесто више у односу на 2011. годину.

Становници БиХ имаће могућност да се у сљедећем периоду запосле и у Њемачкој, јер би Aгенција за рад и запошљавање требало да до краја фебруара потпише договор са надлежном службом у Њемачкој по којем би у првој фази његове реализације од 450 до 500 његоватеља из БиХ нашло посао у овој западноевропској земљи. У марту ће делегација из БиХ разговарати у Aустрији о спровођењу аустријског програма “Црвено-бијело-црвена карта”.

Споразуми

- БиХ има тренутно потписан споразум о запошљавању са Србијом и Словенијом, а поступак ратификације споразума са Словенијом је завршен и он ступа на снагу у марту - истакао је Делић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана