На берзама избрисано 2.500 милијарди долара

Драгана Келеч
На берзама избрисано 2.500 милијарди долара

ЊУЈОРК - Усљед интензивирања дужничке кризе у еврозони и проблема с америчким кредитним рејтингом, протекле седмице на свјетским берзама цијене акција оштро су пале, "избрисавши" инвеститорима чак 2.500 милијарди долара на вриједности њихове имовине.

Протекла седмица била је најлошија на Вол стриту још од 2008. године. Интензивне распродаје акција резултат су фрустрација инвеститора због слабог привредног опоравка у свијету и неспособности политичара да ријеше растуће проблеме високог јавног дуга у Европи и СAД, пренијеле су агенције.

- Индекс страха и даље је готово 90 одсто виши него прије двије седмице јер су страх око европске дужничке кризе, глобалне привреде и зарада компанија знатно утицали на расположење инвеститора - каже аналитичар брокерске фирме "ОптионсЏперсс" Џо Кјузик.

У међувремену, агенција за кредитни рејтинг "Стандард енд Пурс" (С&П) снизила је СAД кредитни рејтинг за један степен, с највишег могућег AAA на AA+, што је досад незабиљежен случај у тој највећој свјетској привреди.

- То ће резултирати подизањем трошкова задуживања држави, предузећима и грађанима, а имаће и негативног утицаја на кретања на свјетским финансијским тржиштима ове седмице, процјењују аналитичари.

Додају да ће то негативно утицати и на привреде европских држава које су чврсто повезане са америчком, посебно на Италију и Шпанију, које је већ погодила економска криза.

С&П саопштила је јуче да Француска има стабилну будућност што се тиче продубљења дужничке кризе у еврозони и снижења кредитног рејтинга СAД.

Водећи свјетски политичари одржали су јуче хитан телефонски разговор о дужничкој кризи у Европи и СAД. Политичке вође су се нашле под огромним притиском да поново убиједе инвеститоре да западњачке власти имају и вољу и способност да смање своје огромне и растуће јавне дугове.

Министри финансија и гувернери централних банака Групе седам одржаће данас хитне телефонске консултације прије отварања азијских берзи како би координисали мјере послије снижавања кредитног рејтинга СAД.

Италијански премијер Силвио Берлускони и европски комесар за монетарну политику Оли Рен раније су позвали на усаглашавање мјера међу чланицама Групе седам, наводећи да криза мора бити рјешавана на глобалном нивоу.

Aгенције наводе да ће ускоро бити одржан и хитан састанак Европске централне банке на којем ће бити донесена одлука да ли ће та банка почети да откупљује спољни дуг Италије како би спријечила даље потресе на европском финансијском тржишту.

И док страх од нове рецесије потреса свијет, економисти у РС истичу да криза у СAД и Европи засад нема негативних утицаја на РС и БиХ, али, ако се настави, то ће се у великој мјери негативно одразити и на домаћу економију.

Према ријечима члана Удружења економиста РС SWOT Милоша Тодоровића, до негативног утицаја у БиХ могло би да дође само ако би се продужила оваква ситуација у свијету, тачније ако СAД поново западну у рецесију у којој су биле 2008. године.

Сличног мишљења је и професор на Економском факултету у Бањалуци Вујо Вукмирица, који сматра да засад нема опасности од негативних утицаја из свијета на БиХ.

- Највећи проблем је у томе што наша привреда није припремљена за "тржишну утакмицу", па се многе ствари прикривају и покривају економском кризом - истакао је Вукмирица.

Он је додао да није оправдан велики страх од новог таласа рецесије, због чега наши привредници не треба да страхују већ да се више ангажују на својим пословним активностима и стварањима нових технологија на тржишту.

Препуцавања

Економски савјетник Бијеле куће критиковао је потез међународне агенције за кредитни рејтинг "Стандард анд Пурс" којим је амерички рејтинг смањен са AAA на AA плус.
Ни агенција није остала дужна. Одговор политичарима је јасан: рејтинг је снижен због вашег препуцавања.

Највиши аналитичари "Стандард енд Пурса" поновили су да агенција није погријешила када је коментарисала политичку ситуацију у СAД, а не само економску. Додали су да је "фискална политика, као и свака друга владина одлука, политички процес".

Предсједник СAД Барак Обама поручио је да Вашингтон мора да "ради боље" у рјешавању проблема дефицита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана