На банке се највише жалили жиранти

Тања Шикањић
На банке се највише жалили жиранти

БAЊAЛУКA - Клијенти банака у Републици Српској током прошле године поднијели су 151 приговор на пословање ових институција, од чега су највише притужби, чак 33, упутили жиранти.

Наведено је ово у извјештају Aгенције за банкарство РС за девет мјесеци 2010. године.

У Удружењу преварених жираната БиХ кажу да је, према њиховој евиденцији, број жираната који су упутили приговор банци много већи.

- Вјерујем да банке не пријављују Aгенцији за банкарство све приговоре с обзиром на мали број притужби жираната који су исказани у овом извјештају - казао је предсједник Удружења преварених жираната Јовица Цвјетковић и додао да је најчешћа примједба жираната банкама то што не провјеравају претходну кредитну задуженост клијената у другим банкама јер се дешава да су поједини дужници у неколико банака били задужени, те да су им жиранти враћали кредите. 

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац истиче да су банке обавезне да Aгенцији достављају податке о клијентима који су им се писмено жалили.

- Ми можемо да провјеримо да ли нас банке информишу приликом наших контрола у банкама. Такође, то је могуће установити и упоређујући број притужби које клијенти подносе лично и Aгенцији и банкама - рекла је Ињац.

Она додаје да, ако одређена банка има превелик број незадовољних клијената, Aгенција може установити да систем управљања те банке није добар, те јој дати лошу оцјену за управљање.

- То је веома неповољно за банку и њен менаџмент - каже Ињац.

У извјештају Aгенције за банкарство по основу обрачуна камате банкама је за првих девет мјесеци прошле године упућено 27 приговора, док се преосталих 26 приговора односило на друга питања из области кредитног пословања.

На промјене услова кредитирања у банкама приговор је упутило 30 клијената.

Говорећи о овим приговорима, предсједник Удружења потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић каже да су у таквим случајева одговорни сами клијенти, који обично не прочитају садржај уговора који потписују са банком приликом узимања кредита.

Приговори

Према извјештајима банака у складу са Одлуком Aгенције о ближим условима и начину поступања банака по приговору клијената, банке су позитивно ријешиле 32 приговора, негативно 99, а 20 приговора је у процесу обраде и рјешавања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана