На Балкану се рађа Југосфера

Глас
На Балкану се рађа Југосфера

ЛОНДОН - Југосфера је термин коју угледни британски лист "Економист" користи у тексту у којему описује стање у државама бивше Југославије, истичући да је двадесет година након избијања ратова на западном Балкану дошло вријеме у којему се старе нетрпељивости замјењују новом регионалном сарадњом.

- Од Словеније до македонске границе с Грчком, већина људи има јако пуно заједничкога, чак и ако не причају о томе. Сваким даном споне између њих, прекинуте у деведесетим, лагано се обнављају. Југославије је одавно нестала; на њеном мјесту израња Југосфера, пише "Економист".

Истиче да се око трећине црногорске трговине данас одвија са Србијом.

- Босна је највеће тржиште за српске извозне производе, а друго највеће за хрватске. Србија је највећи трговински партнер Македоније. У малим привредама ширење обично значи више сарадње са сусједима. Делта из Србије, Меркатор из Словеније и Конзум из Хрватске сви воде супермаркете и отварају нове трговине у сусједним двориштима. Све више фирми бивше Југославије третирају регију као јединствену, наводи "Економист". 

Као добар примјер сарадње помиње уводни састанак за оснивање ватрогасног центра за југоисточну Европу.

- Иако је таква вијест једва вриједна помињања чак и у Сарајеву, у којем је био састанак, чињеница да војници који су се недавно борили једни против других сада тренирају једни друге, или да ватрогасци рутински сарађују, пише "Економист".

Додаје да сада највећи српски проблем с Хрватском, и обратно, нису територија или избјеглице, него неформалне баријере које би омогућиле фирмама да лакше послују у сусједству.

- Хрвати вас гледају мрко ако их питате за Југосферу. Не зато што је не желе. Једноставно им не одговара име, јер их подсјећа на земљу од које су се одцијепили. Aли никоме другоме не смета како се чини, констатује лист.

У сљедећих неколико година ће, по мишљењу листа, трик бити у томе да се консолидуја оно што људи имају заједничко, да се владе концентришу на то, и покушају боље повезати политику и посао и регију кроз Југосферу, али и кроз остатак Европе.

- Европска унија утемељена је да би цементирала мир на континенту, а за Југосферу тај посао још није завршен, закључује се у тексту.

Коријени

Лист наводи да Југосфера има коријене у заједничким искуствима, трговини и бизнису. Додаје да већина бивших Југославена причају истим језиком с мањим варијацијама, да воле исту музику и храну, иако су политичке, религијске и етничке разлике и даље присутне.

- Aли сваког љета хиљаде младих људи налази се на фестивалу Егзит у Новом Саду у Србији, а велике звијезде без проблема привлаче велики број публике гдје год да наступају, наводи "Економист".

Aнегдота

"Економист" текст почиње анегдотом с недавног састанка несврстаних на којем је српски предсједник Борис Тадић рекао како би фирме из земаља бивше Југославије, из "наших земаља", како је рекао, требале заједнички наступати на специјализованим грађевинским или конкурсима за војну опрему. Стјепан Месић је "кимнуо главом у знак подршке". Управо та фраза, "наше земље", је увод у текст "Економиста"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана