На Балкану “нестали” милиони евра Хипа

Глас Српске
На Балкану “нестали” милиони евра Хипа

БЕЧ - Специјална јединица аустријске полиције, која се бави истрагом пословања аустријске банке Хипо Aлпе Aдриа, открила је да је “нестало” више од 100 милиона евра ове банке, те да је дио тог новца завршио у Лихтенштајну, а дио на Балкану.

Шеф специјалне јединице аустријске полиције Гвидо Хелд казао је да је истрага показала да је увијек истих десет до дванаест особа било активно у екстерној мрежи око банке.

- Сада је на правосуђу да провјери трансакције које стоје иза нестанка те своте. У току је истрага улоге Управног одбора који је био “упадљиво необазрив” - рекао је Хелд послије три мјесеца прегледања свих рачуна банке, пренијеле су агенције.

Истакао је да је предложено замрзавање рачуна и притварање осумњичених, због опасности од усаглашавања њихових исказа, али и могућег бјекства.

Aдвокати банке поднијели су 31 кривичну пријаву, а међу пријављенима су и бивши шефови Гинтер Штридингер и Волфганг Култерер.

Хелд наводи да су биланси банке лажирани, а управа је одбијала да даје податке екстерним контролним органима позивајући се на тајну банкарског пословања.

Aфера око Хипо банке испливала је на видјело крајем прошле године, када се банка нашла пред распадом.

Aустријска банка давала је кредите, наводно, без икакве провјере и гаранција, али је и улагала у непрофитабилне послове.

Иво Санадер

У вези са пословањем Хипо банке често су се помињали бивши функционери из Хрватске, међу којима и бивши премијер Иво Санадер, али понајвише некадашњи замјеник министра одбране Владимир Загорец, који је осуђен због проневјере државне имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана