Мудис: Загреб ће профитирати од ЕУ

Танјуг
Мудис: Загреб ће профитирати од ЕУ

Загреб - Чланство Хрватске у Европској унији отвориће нове прилике за финансирање, од чега би посебно требало да профитира Град Загреб, саопштено је из агенције Мудис.

У агенцији напомињу да би у дугорочном буџетском периоду ЕУ-а од 2014. до 2020.

Хрватска као земља чланица из европских кохезионих и структурних фондова могла примити укупно 13,7 милијарди евра, преноси портал seebiz.eu.

Како се подсјећа, у периоду од 2007. до средине 2013. за Хрватску је у европским претприступним фондовима била резервисана једна милијарда евра. Очекује се да ће највећи прималац средстава бити Град Загреб, наводи се у коментару.

Рејтинг агенције за Град Загреб је „Ba1“ (спекулативни ниво), уз негативну прогнозу, подсјећа се у посебном коментару агенције Мудис који је објављен за Град Загреб као издавача дужничких папира.

Из Мудиса истичу како ће повећање расположивих средстава из европских фондова подржати настојања органа регионалне и локалне управе у Хрватској да прошире инфраструктуру и подстичу привредни раст на локалном нивоу, што ће на крају ојачати и њихову приходовну базу. Уједно ће смањити потребу за издавањем дужницких папира ради финансирања улагања.

Додатно ће новац из европских фондова подстаћи органе локалне и регионалне управе да побољшају своју способност припреме, планирања и реализације сложених, вишегодишњих инвестиционих пројеката и коришћење одобрених средстава, закључују у Мудису.

ЕЦБ: Хрватска мора да проводи реформе

Улазак Хрватске у Европску унију могао би позитивно допринијети привредном расту и благостању земље, али би та земља претходно морала провести реформе, оцијенила је Европска центална банка (ЕЦБ) у јулском билтену.

Како преноси пословни портал Seebiz.eu, ЕЦБ наводи макроекономску слику Хрватске, а између осталог истиче продужену рецесију, високу незапосленост, али и ниску инфлацију и побољшања у платном билансу.

ЕЦБ напомиње да би убудуће Хрватска требало да примијени многе важне мјере и реформе да би у потпуности остварила користи од приступа ЕУ.

- Привлачењем капитала и инвестиција усмјерених на раст, побољшањем конкурентности, јачањем апсорпционе моћи везане за ЕУ фондове и провођењем против-цикличних макроекономских политика, те усклађених микро и макро-разборитих политика, Хрватска има потенцијал да обнови процесе сустизања осталих земаља чланица и усклађивања дохотка', наводи ЕЦБ.

Изнад свега, потребне су даље структурне реформе, укључујући и оне усмјерене на побољшање ефиканости јавног сектора, повећање запослености и флексибилности на тржишту рада, побољшање институционалног и предузетничког окружења, и борбу против сиве економије, оцјењује ЕЦБ. У Банци наглашавају да је од крајње важности да такве реформе буду убрзане сада када је Хрватска ушла у ЕУ.

- Само на тај начин учествовање у ЕУ биће катализатор развоја Хрватске у просперитетнију привреду. Остварење тога увелико ће зависити од политичке воље, социјалне кохезији и плодоносног партнерства са европским институцијама и осталим земљама чланицама, закључује се у чланку објављеном у најновијем мјесечном билтену ЕЦБ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана