Мудис срушио највеће свјетске банке

Aгенције
Мудис срушио највеће свјетске банке

Њујорк - Здравље 15 највећих финансијских институција у свијету озбиљно је доведено у питање, након што је бонитетна агенција "Мудис" снизила њихов кредитни рејтинг, наводећи као разлог изложеност кризи у еврозони.

"Мудис" је снизио рејтинг неких од највећих имена у свјетском банкарству, укључујући "Голдман Сакс", "Барклиз", "Ситигруп", ХСБЦ и Дојче банку, што указује на сумње инвеститора и потенцијални раст трошкова задуживања тих институција, преносе агенције.

- Све банке погођене снижењем рејтинга знатно су изложене неизвјесности и ризику од претјераних губитака на име активности на тржиштима капитала - рекао је директор "Мудиса" за сектор банкарства Грег Бауер.

Рејтинг четири банке снижен је за један степен, док је статус десет банака смањен за два, а једне за три степена.

"Креди свис" је претрпио највеће кресање рејтинга, на A1 са Aа1.
"Ројал бенк ов Скотланд", чији је рејтинг такође снижен, оцијенила је  ту измјену као "застарјели преглед" њеног пословања, јер није узела у обзир "значајан напредак који је групација остварила".

"Ситигруп" такође није импресиониран пресудом "Мудиса".

"Мудис" је скресао рејтинг и "Бенк ов Aмерика",  "ЈП Морган Чејс", "Морган Стенли", "БНП Париба", "Креди агрикол", "Ројал бенк ов Канада", "Сосијете женерал" и УБС.
Стручњаци истичу да су бонитетне агенције као што је "Мудис" криве  што нису предвидјеле катаклизму која је прогутала Волстрит и свијет 2008, а њихов најновији потез представља покушај да се рејтинзи банака доведу на реалнији ниво. Свјетске акције пале су у петак, након што су економски подаци широм свијета и снижење кредитног рејтинга највећих свјетских банака узнемирили инвеститоре.

Глобални берзански индекс МСЦИ потонуо је за 0,5 одсто на једноседмични минимум, док су европске акције пале за један одсто, пратећи тренд са Волстрита. Највећи губитници биле су управо банке.

Aпокалипса

Италијански премијер Марио Монти поручио је у петак да ће судбина еврозоне бити позната за седам дана и да постоји озбиљна опасност од "смртоносне спирале".

Монти је упозорио на "апокалиптични исход" у случају да разговори који ће бити вођени између челних људи четири најјаче европске земље пропадну, преноси британски "Гардијан". Лидери Њемачке, Француске, Италије и Шпаније састали су се у петак у Риму како би покушали да постигну заједнички став да би повратили повјерење у еврозону уочи самита ЕУ сљедеће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана