“Мудис” снизио рејтинг 16 банака

Агенције
“Мудис” снизио рејтинг 16 банака

Мадрид - Агенција за кредитни рејтинг “Мудис” снизила је рејтинге 16 банака у Шпанији и тиме задала још један тежак ударац земљи која се већ мјесецима бори с кризом и великим дуговима банкарског сектора, јавиле су агенције.

Потез агенције дошао је свега неколико сати након што су дионице шпанске “Банкије” пале за додатних 14 одсто, чиме се њихова вриједност у посљедњих мјесец дана готово преполовила.

Страх око губитака у шпанским банкама брзо је почео да се осјећа и на европским берзама, на којима су пале цијене већине дионица.

Међу банкама којима је “Мудис” снизио рејтинг налазе се и двије највеће - “Банко Сантандер” и “ББВА”, док се за десет банака предвиђа додатно снижавање рејтинга у скорој будућности.

Као разлоге снижавања рејтинга, из агенција “Мудис” су навели лоше услове рада, улазак у нову рецесију, кризу некретнина и трајно високи ниво незапослености, али и чињеницу да тамошња влада, с обзиром на државне дугове, није била у могућности пружити подршку банкама.

Према неким информацијама, међу шпанским становништвом завладала је права паника па су и они, као и Грци, пожурили у банке како би из њих повукли сав свој новац.

Из “Банкие” је јуче, наводно, повучено милијарду евра, што је демантовао министар економије Хименез Латоре.

- Проблем шпанских банака постао је превелики и влада више једноставно не може сама да га ријеши. Она мора да донесе важну одлуку и покуша да заштити своје највеће банке, иначе ће Шпанију задесити грчки сценарио - сматра економски стручњак шкотске Краљевске банке Aлберто Гаљо.

Своју забринутост стањем у земљи изразио и шпански премијер Маријано Рахој, који је упозорио да ће дугови земље постати “астрономски” уколико се банке убрзо не опораве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана