Мудис подигла кредитни рејтинг Турске

Агенције

Анкара - Бонитетна агенција “Мудис” подигла је данас кредитни рејтинг Турске за један степен, указујући на значајан напредак те земље у погледу јавних финансија и смањења садашњег дефицита текућег плаћања.

Рејтинг Турске је, према ријечима “Мудиса”, повећан на “Ба1” са “Ба2”, само један степен испод инвестиционог нивоа, уз позитивну прогнозу, због повећане способности те земље да поднесе економске шокове, преноси агенција AFP.

У саопштењу “Мудиса” се, такође, наводи да су мале шансе да ће “изазовно” економско окружење или успоравање привредног раста у тој земљи имати утицаја на напоре Турске ради снижавања њеног дужничког терета.

Мате Јуксел, замјеник директора инвестиционе банке “ТЕБ Јатрим”, рекао је за државну новинску агенцију “Анадолија” да је “Мудисово” повећање рејтинга од “изузетне важношти”, будући да ће се вјероватно повољно одразити на тржишта.

Турски министар економије Зафер Каглајан је, међутим, изразио своје незадовољство, рекавши да то није довољно.

“Рејтинг који Турска заслужује је инвестициони рејтинг”, рекао је он у писаном саопштењу.

Он је указао да је Турска, упркос томе што има динамичну и стабилну економију, задржала исти рејтинг који имају Мађарска, Ирска и Гватемала.

Дефицит текућег плаћања Турске у априлу је био 69,2 милијарде долара или 8,3 одсто бруто домаћег производа (БДП), што је висок ниво, упркос томе што је њена економија прошле године ојачала за 8,5 одсто, односно за девет одсто у 2010. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана