Мудис: Напредак у реформама подржаће економски раст у БиХ

Срна
Мудис: Напредак у реформама подржаће економски раст у БиХ

Сарајево - Даљи напредак ка реформама у БиХ требало би да подржи економски раст земље, упркос комплексности политичког система који кочи ефикасност власти, наводи се у извјештају једне од три највеће агенције за оцјену кредитног рејтинга у свијету "Мудис".

Потпредсједник Агенције Иван Волман истакао је да висок проценат незапослености, велики дефицити, те ограничен приступ приватним спољним тржиштима капитала ограничавају кредитни профил БиХ.


"Очекујем да ће напредак БиХ када је ријеч о Реформској агенди која је неопходна за даљу интеграцију и одблокирање фондова ММФ-а помоћи да се смањи незапосленост и побољша домаћа и страна потражња. Као резултат тога очекујемо раст око три одсто у 2016. години", рекао је Волман, преноси "Дневни аваз".

У извјештају је истакнуто и да изазовно политичко окружење и даље одгађа реформе неопходне за кандидатски статус БиХ у ЕУ.

"Мудис" сматра да то окружење подрива способност БиХ да се придржава услова постављених од ММФ-а што је довело до тога да чак 25 одсто финансијских средстава из стендбај анранжмана буде задржано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана