“Мудис” најављује смањење кредитног рејтинга за 114 европских банака

Agencije
“Мудис” најављује смањење кредитног рејтинга за 114 европских банака

ЊУЈОРК - Због кризе у зони евра и пада рејтинга неколико држава старог континента, агенција “Мудис” најавила је смањење кредитног рејтинга за 114 европских банака, преносе агенције.

“Мудис” је под надзор ставио рејтинге великих француских банака међу којима су БНП Париба, Сосијете женерал, Креди Агрикол, али и рејтинге бројних италијанских, шпанских, британских, њемачких, португалских, аустријских и скандинавских банака.
Међу великим европским банкама на списку “Мудиса” су још њемачке “Дојче банк” и “Комерцбанк”, британске “Ројал бенк оф Скотланд” и ХСБЦ, холандска банка ИНГ, шпанска “Сантандер” и италијанска “Уникредит банка”.
На списку има највише италијанских финансијских групација и то 24, слиједи Шпанија са 21, Француска са десет, Велика Британија са девет, Аустрија и Данска са осам, Њемачка са седам, Португал и Холандија са шест.
Ту је и пет шведских банака, четири словеначке, двије швајцарске и по једна из Финске, Норвешке, Белгије и Луксембурга.
Агенција “Мудис” је 19. јануара најавила да ће у 2012. години највероватније смањити рејтинг више банака у свијету, прије свега у Европи, због “преовладјујућег броја негативних фактора у том сектору”.
Та агенција је у уторак смањила кредитни рејтинг више земаља међу којима су Шпанија, Италија, Португалија, Словачка, Словенија и Малта, а најавила је да би слично ускоро могла да учини и за Француску, Велику Британију и Аустрију.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана