Мотика мијења Лакића на челу Алумине

Жељка Кокот
Мотика мијења Лакића на челу Алумине

Зворник - Стечајни управник "Бирча" из Зворника Лазо Ђурђевић донио је одлуку да умјесто Дарка Лакића, који је обављао функцију предсједника Управног одбора "Алумине", за члана Управног одбора именује Милорада Мотику.

 

Лакић је био предсједник Управног одбора, што је због специфичне систематизације највиша позиција у предузећу и у рангу је директорске, од 30. марта ове године када је једногласном одлуком Управног одбора наслиједио Милета Матића. Претходно је двије и по године био члан Управног одбора "Алумине". Мотика је помоћник министра за индустрију у Влади РС.

- Имајући у виду да сам истовремено обављао функцију директора Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС и предсједника Управног одбора "Алумине" и да дугорочно посматрано није било могуће истовремено обављати те двије дужности у наредном периоду, посветићу се пословима директора Друштва за управљање Пензијским резервним фондом - казао је Лакић.

Према његовим ријечима, у претходна два и по мјесеца менаџмент "Алумине" унаприједио је резултате пословања и међуљудске односе и сарадњу са пословним партнерима.

- Имајући у виду каква је ситуација била прије два и по мјесеца, остварили смо циљ. Остварен је раст профитабилности иако је цијена алуминијума на берзи у Лондону претходних мјесеци била на рекордно ниском нивоу. Свим пословним партнерима могу да поручим да је "Алумина" стабилно и сигурно предузеће, које има одличну перспективу - рекао је Лакић.

Ђурђевић у петак није одговарао на телефонске позиве, а Мотикин телефон био је искључен.

Предсједник Синдиката "Алумине" Раденко Смиљанић истакао је да је изненађен информацијом о Лакићевом одласку са позиције предсједника Управног одбора.

- За кратак период успјели смо да остваримо веома добру сарадњу и међусобно разумијевање на релацији синдикат - менаџмент. Лакић је врло професионално обављао дужност предсједника Управног одбора и жао ми је што сарадња није била дужа, јер смо имали добру перспективу и реалне шансе за постизање још бољих резултата у пословању фабрике - изјавио је Смиљанић.

"Алумина" је у прва три мјесеца ове године имала просјечну добит од око 250.000 КМ мјесечно. Други квартал почео је још боље па је у априлу остварена добит од 630.000 КМ, у мају од 1,25 милиона, док је према плану очекивана јунска зарада 1,2 милиона КМ. Приходи у мају су премашили 16 милиона КМ, што је за око десет одсто више од просјека у прва четири мјесеца ове године.

На састанку проширеног менаџмента "Алумине" са досадашњим предсједником Управног одбора изражено је задовољство оствареном сарадњом и констатовано да су за веома кратко вријеме успостављени одлични међуљудски односи те унапријеђени резултати пословања и створене претпоставке за боље пословне резултате.

- Било је задовољство сарађивати са сјајним људима у "Алумини" и новом предсједнику Управног одбора желим успјех - истакао је Лакић.

"Алумина" је једино предузеће које успјешно послује послије покретања стечаја у "Бирчу", чији су претходни власници били Литванци, а запошљава више од 1.200 радника. Предузеће је успјешно пословало у посљедње три године, а у 2015. је послије дужег периода профит премашио десет милиона КМ.

Лакић био предсједник Управног одбора "Алумине" од 30. марта ове године када је наслиједио Матића. Претходно је двије и по године био члан Управног одбора. Мотика долази у "Алумину" са позиције помоћника министра за индустрију у Влади РС

Стевановић: Подршка зависи од рада

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је сарадња са Дарком Лакићем била више него добра и да се то никако не може рећи за претходне управе у "Алумини".

- Управа "Алумине" прије доласка Лакића није имала нашу подршку, јер нису радили у интересу запослених и града Зворника. Лакић је радио свој посао најбоље што може и штитио интересе запослених и не знам због чега се ово догодило. Ми ћемо поштовати сваку одлуку стечајног управника и чланова Управног одбора, а они ће имати нашу подршку само ако буду радили у интересу запослених и грађана Зворника - рекао је Стевановић.

Компанија "Боксит" из Милића један је од највећих партнера "Алумине", а њен предсједник Рајко Дукић истиче да је сарадња са Лакићем и његовим сарадницима била коректна и на нивоу какав треба да буде између стратешких партнера.

- Очекујем да ће добра сарадња бити настављена и са Мотиком и унапријеђена на задовољство и у интересу обје компаније, које су веома значајне не само за регију Бирач, него и за РС - рекао је Дукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана