Мостар: Пристижу гости из региона и Европске Уније

Драгана Келеч
Мостар: Пристижу гости из региона и Европске Уније

Мостар - Међународни сајам привреде "Мостар - 2013", чији је овогодишњи партнер Европска унија, почиње данас и трајаће до 13. априла, а на сајму се очекује око 800 излагача из 35 земаља, међу којима су и многи привредници из Републике Српске.

Овај сајам је највећа привредна манифестација у БиХ и по броју излагача и броју посјетилаца, а излагачи са простора Српске већ традиционално наступају на њему. Значајан дио њих биће присутан и ове године, као што су компаније "Сектор", "Лада ауто", "Либра", TEI MC из Бањалуке, "Carlos signs" и "Носталгија" из Приједора, "Swisslion" и Хотел "Платани" из Требиња, "Попово Поље" д.о.о, као и винарија "Тврдош".

Свој штанд на сајму имаће и Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Радио-телевизија Републике Српске.

На штанду РТРС-а посјетиоци ће имати прилику да се упознају са Музичком продукцијом РТРС-а, издавачком дјелатношћу, програмима Телевизије и Радија, те Мултимедијом.

Отварању сајма присуствоваће премијер Србије Ивица Дачић, Хрватске Зоран Милановић, Црне Горе Мило Ђукановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Сајам ће посјетити и предсједник РС Милорад Додик и премијер РС Жељка Цвијановић.

Милановић је јуче стигао у БиХ, а Дачић је требало да стигне синоћ.

- Хрватска ће и даље у свим сегментима помагати БиХ као што је то и до сада чинила, изјавио је јуче министар за људска права и избјеглице БиХ Дамир Љубић, преносећи ријечи хрватског премијера Зорана Милановића.

Послије обиласка општине Равно, Милановић је боравио у општини Столац, гдје су га дочекали званичници и привредници Херцеговачко-неретванског кантона и општина Столац и Равно.

Милановић није давао изјаве за новинаре, већ је министар Љубић пренио утиске са састанка, истакавши да су разговарали о стању у јужнохерцеговачким општинама и БиХ те о питањима уласка Хрватске у Европску унију.

Хрватски премијер обишао је Ошаниће, те Радимљу, најпознатију некрополу стећака у БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда синоћ је у Мостару требало да буде домаћин премијерима Дачићу и Милановићу.

Данас ће бити одржан састанак предсједавајућег Савјета министара БиХ са премијерима Србије, Хрватске, те Црне Горе. Планирано је да предсједавајући Савјета министара БиХ са својим гостима у 11 часова присуствује свечаном отварању Међународног сајма привреде

Партнер

Директор мостарског сајма Далфина Бошњак рекла је раније "Гласу Српске" да је ове године партнер сајма Европска унија, а свих 27 чланица ЕУ биће представљено на сајму.

- Присутне су и све земље региона, затим Турска, Кина, Тајван и друге. Сајам ће бити прворазредни привредни, али и политички догађај региона - казала је Бошњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана