Мостар: Отворен Сајам привреде у Мостару

Агенције
Мостар: Отворен Сајам привреде у Мостару

Мостар - Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен отворио је данас 16. међународни сајам привреде "Мостар 2013", који се до 13. априла одржава у Мостару.

- ЕУ је веома поносна што је партнер овог сајма, радујем се томе што имамо прилику да покажемо шта Унија нуди на нашем штанду. Ту ће вас дочекати наша делегација и упознати вас са искуствима земаља као што су Шпанија, Румунија, Холандија - истакао је Соренсен.

Присутнима су се обратили и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, као и премијери Србије Ивица Дачић, Црне Горе Мило Ђукановић и Хрватске Зоран Милановић.

- У времену тешке кризе која није захватила само наше крајеве, већ Европу и свијет, привреда је оно што треба бити свима нама у жижи интересовања - казао је Беванда.

Према ријечима Дачића, Мостарски сајам, осим презентовања пословних достигнућа и привредних потенцијала, представља и позитиван примјер регионалне сарадње.

- У протеклом периоду сви смо свједоци кризе за стабилност у региону. Веома је важан значај CEFTA за повољније пословање, а улазак Хрватске у ЕУ је очигледан примјер да смо сви на правом путу ка Унији и да јачамо економске односе и регионалну сарадњу - истакао је Дачић.

Милановић је нагласио да мале земље немају другог избора него да буду отворене.

- Уласком Хрватске у ЕУ улазимо у систем у којем смо мала држава, а овдје смо сви мале земље у поређењу с великим гигантима, због чега морамо бити потпуно отворени на јединственом тржишту, а истовремено бити конкуренти јер у супротном у тој утакмици губимо - казао је Милановић.

Ђукановић је нагласио да је присуством на овом значајном регионалном скупу Влада Црне Горе жељела дати своју подршку бољој привредној сарадњи свих субјеката из регије, нагласивши како је веома добро да се кроз овакве скупове регија интегрише унутар себе те да на бољи начин препозна и искористи своје потенцијале и дефинише своју позицију у будућим процесима европских и евроатлантских интеграција.

Овај сајам, на којем 700 излагача из 40 земаља представља своје производе и услуге, највећа је привредна манифестација у БиХ, а излагачи са простора Српске већ традиционално наступају на њему. Значајан дио њих биће присутан и ове године, као што су компаније "Сектор", "Лада ауто", "Либра", TEI MC из Бањалуке, "Carlos signs" и "Носталгија" из Приједора, "Swisslion" и Хотел "Платани" из Требиња, "Попово Поље" д.о.о, као и винарија "Тврдош".

Свој штанд на сајму има и Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

На сајму се први пут представља и Радио-телевизија Републике Српске. Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са Музичком продукцијом РТРС-а, издавачком дјелатношћу, програмима телевизије и радија, те мултимедијом.

У оквиру сајамских "Дана ЕУ фондова" биће одржана и прва радионица о теми "Импликације уласка Хрватске у ЕУ за БиХ", као и радионица "Изазови и перспективе ЕУ финансирања у контексту развијања малих и средњих предузећа у БиХ". Сајам ће посјетити и предсједник РС Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић.

Манифестације

Директор Мостарског сајма Далфина Бошњак нагласила је да ће у склопу пет сајамских дана, уз представљање мноштва привредних субјеката из регије и свијета, бити уприличене и већ етаблиране сајамске манифестације: Сајам туризма, Сајам вина и виноградарске опреме, те Сајам књиге и графичке индустрије, а од ове године први пут се одржава и Сајам Информацијских технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана