Московиц најмлађи свјетски милијардер

Глас Српске
Московиц најмлађи свјетски милијардер

ЊУЈОРК - Најмлађи свјетски богаташ је 26-годишњи власник софтверске компаније Дастин Московиц, само осам дана млађи од оснивача "Фејсбука" Марка Закерберга, док је најстарији на листи милијардера млађих од 40 година суоснивач "Гугла", 37-годишњи Сергеј Брин, објавио је "Форбс", пренијеле су агенције.

Дастин Московиц је Закербергов цимер с Харварда и један од првих запослених у "Фејсбуку". Од Закерберга се пословно растао 2008. године када је покренуо властиту софтверску компанију "Aсана". Његово богатство се процјењује на 2,7 милијарди долара.

Марк Закерберг оснивач је најпопуларније друштвене мреже "Фејсбук" која му је донијела богатство од 13,5 милијарди долара.
Aлберт вон Турн унд Таксис има 27 година и двије милијарде долара. Нијемац је богатство, технолошку компанију и огромно имање, наслиједио у 18. години. Живи у породичном дворцу Емерам.
На листи најмлађих милијардера је и Скот Данкан (28) коме је отац Дан Данкан оставио вриједну енергетску империју, коју је градио цијелог живота. Дан Данкан је одрастао у сиромаштву, али је својим радом и упорношћу саградио огромну компанију којом сада влада његов син "тежак" 3,1 милијарду долара.

Међу најмлађим богаташима је и 29-годишњи Едуардо Саверин, суоснивач "Фејсбука". У тој компанији добио је удио од 30 одсто, али је већину акција продао, те се претпоставља да је његов удио у компанији данас свега два одсто. Ипак, Савериново богатство се процјењује на 1,6 милијарди долара.

Тридесетогодишњи Фад Харири, најмлађи син убијеног либијског премијера Рафика Харирија, посједује богатство од 1,5 милијарди долара. Посједује сателитску и земаљску телевизијску мрежу која покрива Блиски исток. Живи у Паризу.

Захваљујући "Фејсбуку" обогатио се и Шон Паркер, некадашњи предсједник те популарне друштвене мреже. Данас посједује свега три одсто удјела у "Фејсбуку". Тридесетогодишњи Паркер је био и суоснивач "Напстера", сервиса за размјену музике.
Тридесетчетворогодишњи Јошиказу Танака је такође на листи најмлађих милијардера. Он је оснивач највеће јапанске друштвене странице "Гли" и његово богатство се процјењује на 2,2 милијарди долара.

Најстарији на листи најмлађих свјетских милијардера је Сергеј Брин, суоснивач "Гугла". Поријеклом је из Русије, а његово богатство се процјењује на 19,8 милијарди долара.

Жена

На листи милијардера је и једна жена - Џанг Хиџан. Она је главни акционар у компанији "Кантри Гарден Холдингс" у Кини. Компанију јој је у насљедство оставио њен отац. Ова двадесетдеветогодишњакиња "тешка" је 4,1 милијарду долара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана