Мораторијум на таксе задржава авио-компаније

Анита Јанковић Речевић
Мораторијум на таксе задржава авио-компаније

БАЊАЛУКА - С циљем повећања летова и озбиљнијег развоја авио-саобраћаја на аеродромима у БиХ идуће године, уколико Савјет министара да зелено свјетло, биће укинута такса за одлазеће путнике.

Договорено је то данас на састанку министра комуникација и транспорта БиХ Едина Форте са руководством свих аеродрома у БиХ и Дирекције за цивилно ваздухопловство (БХДЦА) у Сарајеву.

Форто је рекао да ће Министарство комуникација предложити Савјету министара БиХ проглашење мораторијума на таксу за одлазећег путника како би се помогло аеродромима у БиХ.

- Интерес БиХ је већи промет на нашим аеродромима, а све друго што се налази између тог суштинског интереса који је економски, туристички, али и у смислу квалитета живота, ствар је власника аеродрома - рекао је Форто.

Он је додао да су препознали свјетски тренд који се прелио и на БиХ, а то је нови приступ и политике авио-компанија о томе гдје ће своје авио-линије додјељивати и начин на који ће преговарати.

- Одређени аеродроми у регији агресивно су почели да се намећу као конкуренција што је изазвало ударе на наше компаније, посебно на аеродром у Тузли гдје је једна реномирана нискобуџетна компанија пребацила своје капацитете у регију. Због тога смо одлучили да реагујемо - нагласио је Форто.

Он је додао да је такса за одлазеће путнике директни приход Дирекције за цивилно ваздухопловство, а која ће га се одрећи.

-  На нивоу године то је око 3,6 милиона марака које ћемо третирати као подстицај аеродромима. Уколико Савјет министара усвоји предложену мјеру, аеродроми могу пренијети авио-компанијама да се овај намет укида, што би могао бити подстицај компанијама да повећају присуство у БиХ. Од аеродрома заузврат очекујемо да заврше сертификацију и усклађивање са европским стандардима, оних који до сада нису успјели то да ураде, што је свакако њихова дужност – нагласио је Форто.

Додао је да је то и порука власницима аеродрома да се укључе у рад и убрзају процес сертификације.

Према његовим ријечима, власници аеродрома треба добро да размисле како аеродроми да преживе с обзиром на то да су ваздушне луке у окружењу, од којих су готово све под концесијом, у посљедње вријеме преузеле неке од превозника чији су авиони слијетали на аеродроме у БиХ.

Форто је подсјетио да је аеродромска такса уведена 2017. године те да се приједлог о укидању односи на једну годину. У наредној години ће се преговарати да се иста одлука донесе и за 2025. годину.

Концесија

Директор Међународног аеродрома у Сарајеву Алан Бајић осврнуо се на питање концесија наводећи да су направили хибридни модел.

- Циљ је повећање броја путника и операција. Морамо наћи начин да повећамо капацитете. Ако власник то сам не може урадити, долазе концесије. Имамо лоше примјере попут Београда и Загреба и добре попут Сплита и Дубровника. Ми смо нашли хибридни концепт - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана