Морају да отпишу још 204 милијарде евра

Глас Српске
Морају да отпишу још 204 милијарде евра

ФРAНКФУРТ - Европска централна банка упозорила је да се банкарски сектор еврозоне и даље суочава с ризицима, упркос незапамћеним мјерама званичника и централних банака усмјереним на подршку кредитних токова у рецесији погођеном привредом, пренијеле су агенције.

Потпредсједник ове банке Лукас Пападемос на конференцији је казао како Европска централна банка процјењује да би банке у еврозони могле бити приморане да отпишу даљних 283 милијарде долара (204 милијарде евра)  до краја идуће године, прије свега везано уз губитке по ненаплаћеним зајмовима.

- Нема мјеста за превелико задовољство с обзиром на то да су ризици по финансијску стабилност и даље високи, прије свега зато што кредитни циклус још није достигао тачку заокрета -  каже се у најновијем прегледу финансијске стабилности у привреди  еврозоне Европске централне банке.

Законодавци и тржишни учесници мораће бити посебно будни током надолазећег периода, наводи се у прегледу Европске централне банке.

- У периоду од 2007. до краја 2010. године по процјенама ЕЦБ-а потенцијални би отписи, односно смањена вриједност имовине, укључујући ризичне вриједносне папире покривене хипотекама, могли достићи износ од око 649 милијарди долара -  казао је Пападемос.

Према процјенама Међународног монетарног фонда (ММФ), укупна вриједност отписа могла би достићи 900 милијарди евра.

Према Европској централној банци, међу главним ризицима с којима је суочен финансијски систем еврозоне налазе се даљна ерозија капитала и обновљени губитак повјерења у највеће банке ако се глобална криза покаже дубљом и дужом него што се очекивало.

Помоћ

БРИСЕЛ - Владе европских земаља одобриле су 5.300 милијарди долара помоћи банкарском сектору, показали су подаци које су припремили Европска комисија и Европска централна банка (ЕЦБ). Највише је издвојила Велика Британија, која је у своје банке улила 781,2 милијарду евра. На другом мјесту је Данска чија је влада од пропасти спасила 13 банака по цијени од 593,9 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана