Монти увјерен да ће Европа донети тешке одлуке

Агенције
Монти увјерен да ће Европа донети тешке одлуке

Рим - Италијански премијер Марио Монти је рекао данас како је “увјерен” да ће Европа донети “тешке одлуке” како би се изборила са дужничком кризом и потврдио своју подршку за увођење еврообвезница и оснивање банкарске уније еврозоне.

Премијер Монти је, говорећи уочи дуго очекиваног самита лидера Европске уније у Бриселу, који ће бити одржан 28. и 29. јуна, рекао како је осјетио већу “свијест о хитности” у Европи, пренела је француска новинска агенција АFP.

“Институције у еврозони, што ми је тешко да признам, су у посљедњих неколико мјесеци дјеловале закаснело и на извјестан начин кратковидо,” рекао је Монти у обраћању банкарима.

“Еврозона мора да покаже конкретну демонстрацију воље ради очувања јединствене валуте и да се окрене оснивању банкарске уније,” рекао је италијански премијер.

Монти је, такође, позвао на стварање европског система гаранција за банкарске депозите.

“Морамо дјеловати брзо да бисмо прекинули зачарани круг између рањивости банкарског сектора и суверене дужничке кризе,” рекао је Монти.

Монти жели да одигра улогу посредника између Француске и Њемачке, па ће на мини самиту у Риму 22. јуна бити домаћин њемачке канцеларке Ангеле Меркел, француског предсједника Франсоа Оланда и шпанског премијера Маријана Рахоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана