Монтажне куће замјена за скупе квадрате

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Усљед вртоглавог скока цијена станова и струје становници Републике Српске све више посежу за монтажним кућама, што потврђују и многи представници фирми које се баве овом производњом те тврде да им је посао, упркос глобалној кризи, порастао и до 30 одсто у односу на лани.

Иако су најпопуларније монтажне куће мање квадратуре, јер им примјена може бити разнолика, све више се траже и велике некретнине од око 100 квадрата.

Власник фирме за израду монтажних кућа „Берић” из Бањалуке Драган Берић казао је за „Глас Српске” да интересовање када је ријеч о монтажним кућама никад није било веће.

- Грађани су се увјерили да је, како је струја поскупјела, монтажна кућа далеко ефикаснија од класично зиданих објеката, које је наш народ до сада правио. Монтажне куће су од јаког изолационог материјала, тако да треба веома мало енергије за гријање, али и хлађење - казао је Берић.

Додао је да се монтажне куће, које су раније важиле за барке, нимало не разликују од зиданих објеката, за чију изградњу треба више новца и времена.

- У протеклим мјесецима ни сами не знамо колико смо одбили купаца из Италије, Хрватске и многих других земаља, јер смо мала породична фирма и радимо искључиво на територији Српске и ФБиХ, гдје је потражња за монтажним кућама ове године скочила и до 30 одсто - казао је Берић.

Тај тип кућа, истакао је он, кошта од 600 до 900 марака по квадрату бруто грађевинске површине.

Пуне руке посла имају и у компанији „МДиДОЈЧ”, која је, поред домаћег, присутна и на хрватском тржишту.

- Потражња за монтажним кућама је повећана, јер је цијена много нижа у односу на зидане објекте. Навике су, бар када су у питању наши купци, остале исте као и претходних година. Најтраженији су објекти од око 60 квадрата - казали су у овој компанији, која је због повећања најниже плате била приморана да повећа цијене квадрата.

С друге стране, у приједорској фирми „Grossist” кажу да је потражња у односу на прошлу годину дјелимично опала.

- Потражња је солидна и даље, али то је тренд који ће у наредном периоду само расти, јер су монтажне куће постале доста занимљиве за инвестирање, али и приватне објекте, због брзине градње и енергетске ефикасности - казао је директор ове фирме Немања Вујковић.

Према његовим ријечима, због дешавања у свијету станоградња на Западу је знатно успорила, што на својој кожи могу да осјете и фирме из Српске, које своје производе пласирају и на иностраном тржишту.

- Поред домаћег тржишта сада смо присутни и у земљама региона. Тренутно имамо упита и из Аустрије, за неку серијску производњу те Њемачке, јер тип кућа које радимо одговара тим крајевима - рекао је Вујковић и нагласио да се траже највећи модели кућа које имају стотинак квадрата у бруту.

МАТЕРИЈАЛИ

Драган Берић је истакао да за производњу монтажних кућа користе најквалитетније материјале, са најбољом изолацијом.

- Кад је ријеч о крову, и даље смо више присталице цријепа, а онај који ми користимо отпоран је и на ударе леда величине јајета. Куће прилагођавамо климатским промјенама које долазе - казао је Берић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана