Монтажне куће и обућа преплавили тржишта Румуније и Холандије

Драгана Орловић
Монтажне куће и обућа преплавили тржишта Румуније и Холандије

БАЊАЛУКА - Домаћи привредници у првих шест мјесеци ове године остварили су доминантан извоз производа на тржишта Румуније, Холандије и Пољске у односу на исти период прошле године, показују најновије анализе Привредне коморе РС.

Тако је извоз у Румунију порастао за чак 162,7 одсто, у Холандију за 90,2, док је у Пољску већи за 65,7 одсто.

- Вриједност извоза у Румунију у првој половини ове године износила је 18,2 милиона марака, док је лани у истом периоду била 6,9 милиона. Производи који су највише учествовали у извозу у ову земљу били су ракови, мекушци и остали водени бескичмењаци, затим нафтна уља, као и дијелови обуће - стоји у анализи Привредне коморе РС.

Када је у питању извоз у Холандију, његова вриједност у првом полугодишту забиљежена је у износу од 42,3 милиона марака, док је у истом периоду лани била дупло мања, односно 22,2 милиона марака.

- На холандско тржиште из РС највише су пласиране монтажне зграде и обућа са ђоновима и лицем од гуме или пластичне масе - најновији су подаци Привредне коморе.

Уколико се посматра извоз у Пољску, гдје је такође евидентан доминантан раст у овој години, његова вриједност у првих шест мјесеци забиљежена је у износу од 52,1 милион марака, што је за око 20,7 милиона марака више него лани у истом периоду.

- У Пољску је из Српске највише отишло дијелова за моторе, племенитих гасова и руда - показале су анализе.

Власник фирме “Стеко центар” из Бијељине Миленко Стевановић рекао је да већ трећу годину извозе у Холандију.

- Направили смо велики искорак на холандско тржиште ове и прошле године. Већ имамо озбиљне уговоре, али смо пред потписивањем и нових, па рачунамо да ћемо до краја године у Холандији имати послове изградње монтажних кућа вриједне око 20 милиона евра - истакао је Стевановић.

Директор компаније за производњу обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да извозе велике количине робе на румунско тржиште. У Румунији је, како објашњава, велики број фирми из других земаља које су прије 15 година тамо пренијеле своју логистику.

- Због тога се Румунија и евидентира као земља у коју се у повећаној мјери извози, односно тамо су фирме које нису изворно румунског поријекла, али јесте њихова централа и логистика - истакао је Пазуревић и додао да његови радници тренутно раде за аустријску фирму, чија је централа управо у Румунији.

- Идемо доста на румунско тржиште, али и даље је то четврта земља по реду у коју извозимо - појашњава Пазуревић.

Рокови и квалитет

Иако је забиљежен овогодишњи доминантан извоз у Румунију, Пољску и Холандију, наша најзначајнија извозна тржишта и даље су земље попут Њемачке, Италије, Словеније и Аустрије.

- Ова тржишта су изузетно захтјевна када су у питању количине, рокови испоруке и квалитет испоручене робе - истичу у Привредној комори РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана