Монетарна политика остаје иста

Глас Српске
Монетарна политика остаје иста

БЕОГРAД - До избора његовог насљедника, гувернер Народне банке Србије у оставци Радован Јелашић наставиће да води исту монетарну политику као и до сада, тако да у будућем периоду не би требало очекивати драматична помјерања.

Јелашић је за магазин "Економист", упитан да ли се на оставку одлучио и због најављених кеш кредита и одмрзавања плата у јавном сектору и пензија већ у септембру, рекао да то нису биле прве такве најаве у шест година, колико је био гувернер.

Коментаришући притиске да НБС попусти монетарне стеге и да дио девизних резерви "упумпа" у привреду, он је казао да је за све који одлуче да се кандидују за мјесто новог гувернера важно да знају шта их чека.

- Оног дана кад уђе у НБС, нови гувернер треба да заборави ко га је и зашто изабрао. Он треба да ради свој стручни посао, у чему ће имати максималну подршку мојих садашњих и својих будућих колега - рекао је Јелашић, пренијеле су агенције.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да за сада нема приједлог кандидата за новог гувернера НБС-а. Додао је да очекује да ће поступак избора новог гувернера бити убрзо окончан и истакао да оставком гувернера Радована Јелашића Народна банка Србије и финансијски систем неће бити дестабилизовани и да се неће умањити рејтинг земље.

Радован Јелашић поднио је у уторак оставку на мјесто гувернера НБС-а, наводећи да се ради о личним разлозима, те да је његова одлука коначна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана