Могућност повећања извоза у САД

Агенције
Могућност повећања извоза у САД

Бањалука - БиХ и Република Српска имају много могућности за повећање извоза у САД кориштењем америчког програма Генералног система повластица, истакнуто је данас на презентацији у Привредној комори РС у Бањалуци, преносе агенције.

Представник Канцеларије америчког представника за трговину у Вашингтону Бил Џексон рекао је да ГСП пружа могућност извоза из БиХ 3.451 производа у Америку без царине.

- БиХ је један од корисника ГСП програма и користи га већ неколико година. Многи пољопривредни и индустријски производи долазе у САД без царине - рекао је Џексон и додао да та могућност производима из БиХ даје одређену предност над осталим производима, нарочито над производима из земаља окружења и над неким европским земљама.

Џексон је навео пољопривредне производе и алате као неке од производа из БиХ који долазе у САД, нагласивши да ће програм ГСП допринијети расту и унапређењу економије и стварању нових радних мјеста у БиХ.

Он је напоменуо да многи извозници из мањих земаља мисле да је немогуће да извозе у САД, јер је Америка предалеко, да је превелика земља и да се не могу такмичити са Кином.

- То није истина, јер постоје многи производи који су специфични за БиХ а који би могли да нађу тржиште у САД, а посебно међу људима који су исељеници из БиХ - истакао је Џексон.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић навела је да је за пет мјесеци Република Српска имала укупну робну размјену са САД од 7,75 милиона КМ, од чега се 2,75 милиона КМ односило на извоз, а око пет милиона КМ на увоз.

- Од онога што смо до сад извозили значајан дио односи се на расвјетна тијела, дијелове обуће, бобичасте производе. Имамо могућности за извоз краставаца, одређене врсте конзервираног воћа и поврћа, расвјетних тијела, одређених дијелова из металне индустрије - рекла је Ристићева.

Циљ данашње презентације је приближавање привредницима могућности, појашњавање процедура и начина кориштења овог америчког програма, дизајнираног за унапређење привредног раста у земљама у развоју, пружањем повлаштеног дјути-фри увоза.

Презентацију о теми „Генерални систем повластица” намијењену произвођачима у Републици Српској организовале су Привредна комора Српске и Спољнотрговинска комора БиХ, а на иницијативу америчке Амбасаде у Сарајеву и Канцеларије представника за трговину из Вашингтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана