Могући летови за Тиват и Подгорицу

Агенције
Могући летови за Тиват и Подгорицу

Бањалука - Једна приватна црногорска компанија заинтересована за успостављање чартер-саобраћаја са Бањалуком како би главни град Републике Српске, у љетним мјесецима, повезала са Тивтом или Подгорицом, рекао је вршилац дужности директора “Аеродрома Републике Српске” Даворин Михић.

 “Ријеч је о једној приватној компанији из Црне Горе са једним мањим авионом од 19 сједишта, а коначан договор би требало да буде постигнут за десетак дана”, рекао је Михић додавши да би, уколико буде договорена, чартер-линија била успостављена почетком јуна.

Михић је истакао да је разговарано са представницима “Јат ервејза”, али да они немају капацитета да понуде летове за љетну сезону, јер су сви капацитети заузети.

 “Једина опција која је још актуелна јесте њихов ред летења у којем се налазе нове дестинације на хрватском приморју, као што су Пула и Сплит. Ми смо заинтересовани уколико „Јат ервејз“ нађе интереса за међуслијетање у Бањалуци у оквиру којег бисмо могли користити сегмент Бањалука - Београд и Београд - Бањалука”, рекао је Михић.

Он наводи да је ово једини аранжман који је управа Аеродрома Српске успјела да договори са србијанским превозником, будући да је за накнадно убацивање у љетни ред летења било прилично касно, нагласивши да се још очекује потврда из “Јат ервејза”.

 “Функцију вршиоца дужности преузео сам почетком фебруара ове године, а љетни ред летења код свих авио-превозника већ је направљен током зимских мјесеци и ступа на снагу крајем марта. Једноставно смо закаснили за неке озбиљније измјене и приједлоге, али сада смо просто у таквој ситуацији да морамо да прихватимо шта нам се нуди”, рекао је Михић, нагласивши да без саобраћаја бањалучки аеродром тешко може да преживи.

Вршилац дужности директора Аеродрома Републике Српске истакао је да је поднесен захтјев “Аустрија ерлајнсу” за преговоре до којих би могло доћи у мају или јуну о увођењу линија у зимској или љетној сезони 2013. године. Михић је рекао да је од кључног значаја да се направи свакодневни саобраћај, барем једном дневно, за једну од већих дестинација са озбиљном компанијом, наводећи при том Беч или Београд.

Он је рекао да 20. августа бањалучки аеродром очекује посјету инспекције која би требало да донесе одлуку о међунароној лиценци.

С бањалучког аеродрома, из године у годину, лети све мање путника, а разлог томе је непостојање саобраћаја.

 “Прије 12 година, тачније 2000. године, са овог аеродрома је у свијет летјело близу 40.000 људи, док је тај број данас тек једва око осам хиљада”, каже Михић.

Бањалучком аеродрому гравитира скоро милион људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана