Могуће затварање још брокерских кућа

Марина Чигоја
Могуће затварање још брокерских кућа

БAЊA ЛУКA - Поред три угашене брокерске куће у посљедњих шест мјесеци у Републици Српској до краја године би, према неким процјенама, могло бити угашено њих још неколико.

Због смањеног промета на Бањолучкој берзи већина брокерских кућа у РС лани је пословала са губитком, кажу у брокери.

Када је у питању обим пословања брокерских кућа директор "Бобар Брокер" Младенка Петковић каже да је довољно изнијети податак да је укупан промет Бањолучке берзе у прва три мјесеца 2008. године износио око 92 милиона марака, а у прва три мјесеца  ове године тек око 20 милиона марака.

- Гашење три брокерске куће у посљедњих шест мјесеци само потврђује чињеницу да за мало тржиште као наше не постоји потреба за оволиким бројем брокерских кућа. Може се очекивати да ће се до краја ове године угасити још неколико брокерских кућа - казала је Петковићева.

Према њеним ријечима, сви фундаментални показатељи указују на велику потцијењеност тржишта капитала, а нарочито предузећа из сектора Електропривреде РС.

- Тај сектор би требало да буде највећи покретач тржишта у смислу реалног повећања добити предузећа електро-сектора, као и у смислу враћања повјерења инвеститорима у тржиште капитала РС - истакла је Петковић.

Директор "Aдвантис брокера" Бранко Кецман истакао је да је обим пословања брокерских кућа у РС почетком ове године значајно опао.

- У односу на исти период прошле године сигурно је да су отежани услови пословања. Повећање промета на Бањолучкој берзи не зависи толико од ситуације на тржишту капитала код нас, већ од тога колико ће брзо и квалитетно велике свјетске привреде пронаћи начин да изађу из рецесије. На основу финансијских извјештаја за 2008. годину компанија са Бањолучке берзе се може закључити да је код одређеног броја компанија  рецесија утицала на пословање. Ипак, мислим да ће се квалитетнији увид у утицај рецесије на пословање компанија са Бањолучке берзе видјети након објављивања кварталних извјештаја - рекао је Кецман.

У "Цептер брокеру" истичу да је обим посла почео да се смањује већ у другој половини прошле године.

- У скоријем периоду не видим неке позитивне помаке. Већина кућа у прошлој години пословала је са губитком, а мислим да је таква ситуација и у 2009. години - рекао је брокер "Цептер брокера" Бојан Благојевић.

Комисија за хартије од вриједности

У Комисији за хартије од вриједности РС су истакли да још нису добили финансијске извјештаје о пословању брокерских кућа у прошлој години, као и то да тренутно немају захтјева за ликвидацију брокерских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана