Могуће увођење пореза за банке

Глас Српске
Могуће увођење пореза за банке

БРИСЕЛ - Европска комисија предложила је јуче увођење пореза за банке ради прикупљања средстава која би се користила у случају пропасти финансијских институција.

Комесар Европске уније за унутрашња тржишта Мишел Барније рекао је да би оснивање посебних фондова помогло да посљедице пропасти великих банака не сносе порески обвезници, пренијеле су агенције.

Новац из фонда користио би се само у случају да дође до пропасти финансијских институција.

Барније је рекао да средства наплаћена овим посебним порезом не би била коришћена за пружање помоћи банкама које се нађу у проблемима, него да би се затварање пропале банке спровело на уређен начин.

- Неприхватљиво је да порески обвезници и даље сносе велике трошкове спасавања банкарског сектора. Они не треба да буду на првој линији фронта - рекао је Барније.

У посебном извјештају ЕУ наводи се да, у случају увођења банкарског пореза, трошкови не смију бити пренесени на кориснике повећањем цијена банкарских услуга.

- Сматрам да од банака треба затражити да дају допринос у фонд дизајниран са циљем да регулише затварање банке, заштити финансијску стабилност и ограничи ширење кризе, али то не би био фонд за исплату финансијске помоћи - рекао је Барније.

Он је додао да Европа мора да преузме водећу улогу у развоју заједничког приступа овом проблему и да представи модел сарадње који би могао да буде глобално примјењив.

Званичници

Поједини званичници Европске уније упозоравају да би оснивање оваквог фонда довело до "моралног хазардерства", јер би банке биле спремне да преузимају веће ризике уз сазнање да ће евентуалне грешке и губици бити покривени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана