Могуће продужити ро­к отплатр кредита

Марина Чигоја
Могуће продужити ро­к отплатр кредита

БAЊA ЛУКA - Клијентима који имају кредите у банкама у Републици Српској од данас ће бити омогућено да репрограмирају своје кредитне обавезе, продужењем крајњег рока за отплату кредита до 12 мјесеци или одобрењем грејс периода у току отплате кредита до 12 мјесеци у којем плаћају само обрачунату камату.

Одлуку о репрограму кредитних обавеза за физичка лица донијела је Aгенција за банкарство Републике Српске с циљем ублажавања посљедица економске кризе.

- Овом одлуком грађанима се омогућава да се на њихов захтјев изврши репрограм кредитних обавеза и то продужењем крајњег рока за отплату кредита до 12 мјесеци, чиме се смањује рата кредита или одобрењем грејс периода у току отплате кредита до 12 мјесеци, за колико се продужава и крајњи рок отплате кредита, а том периоду дужник плаћа само обрачунату камату - кажу у Aгенцији.

Овим ће, додају, бити олакшано враћање кредита грађанима који остану без посла или су им плате, усљед негативних ефеката глобалне финансијске кризе, значајно смањене и нередовне.

Ову одлуку поздравили су и представници банкарских и финансијских институција у БиХ, на састанку који је одржан ове седмице и предложили да се таква одлука донесе и за привредне субјекте с циљем олакшавања њиховог пословања у условима глобалне кризе. Ова одлука донесена је први пут у РС, а у ФБиХ она већ постоји.

У Aгенцији за банкарство РС истичу да је у фази разматрања и слична одлука за репрограм кредитних обавеза привредним субјектима.

Услови

Дужник може поднијети захтјев за репрограм уз прилагање одговарајуће документације којом доказује да је изгубио посао без личне кривице, да ми је плата значајно смањена, да му  плата касни најмање три мјесеца или да је дошао у ситуацију да не може уредно испуњавати своје кредитне обавезе због неког другог разлога изазваног финансијском кризом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана