Могуће повећање камата на кредите

Јелена Бјелица
Могуће повећање камата на кредите

Бањалука - Економски показатељи стања у БиХ указују на то да би комерцијалне банке у идућем периоду могле повећати каматне стопе на кредите, истакао је извршни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић.

- Разлози за повећање каматних стопа, између осталог, су изузетно високе цијене на тржишту капитала због лошег кредитног рејтинга БиХ, као и благо повећање каматних стопа на депозите - рекао је Мишић.

Додао је да се и проценат учешћа лоших кредита са 3,1 одсто од прије четири године попео до 12,6 одсто.

- То, такође, показује да каматна стопа треба да се повећа. Имамо најниже каматне стопе у региону, што је тешко одрживо, с обзиром на то да су у прошлој години банке користиле своје резерве. Кредитни обим је изузетно скроман, два до три процента, што значи да више нема резерви и да је заиста цијена капитала на тржишту изузетно висока - казао је Мишић и истакао да ће се повећање каматних стопа односити само на нове кредите, те да ће банке појединачно одлучити колико ће бити повећање.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста СЊОТ Мирко Ђого истакао је да већ дуже вријеме постоји потреба за повећањем каматних стопа на кредите.

- Тренутна каматна стопа на нивоу БиХ од око шест одсто је дупло мања од нивоа у земљама источне Европе. Онда испада да наше банке не зарађују толико колико од њих очекују страни власници. С обзиром на то да је већина банака у страном власништву, наше банке су под притиском да више зарађују, а једини начин да то постигну је да повећају каматне стопе - казао је Ђого.

Према његовом мишљењу, из угла банака реално је да постоји потреба за повећањем каматне стопе, док су из угла привреде, која је у лошем стању, и ове камате превисоке.

Пројект менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран истиче да су каматне стопе и услови кредитирања у БиХ и сада неповољни.

- Становницима су углавном каматне стопе проблем, док су привреди услови добијања кредита, који су врло ригорозни. С обзиром на то да нема неких наглих поремећаја економске ситуације у БиХ, не видим разлог за повећање ионако високих каматних стопа - рекао је Гавран.

Додао је да резултати пословања банака и њихова висока профитабилност показују да у овом тренутку нема никаквог оправдања за повећање каматних стопа.

Из Хипо Aлпе Aдрија банке су саопштили да не намјеравају да врше корекцију каматних стопа на кредите како становништву, тако и привреди.

Зарада банака

Према подацима Aгенције за банкарство РС, банке у РС за само шест мјесеци ове године оствариле су 153,2 милиона марака прихода од камата на кредите, што је у односу на исти период лани више за 11,4 милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана