Могуће поскупљење струје у Српској

М. Чигоја, Т. Милаковић
Могуће поскупљење струје у Српској

БAЊA ЛУКA - У предстојећем периоду могуће су одређене корекције цијена електричне енергије навише, али не очекујемо да ће укупан ефекат поскупљења бити значајан, казала је "Гласу Српске" директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић.

Она је рекла да ће се захтјеви "Електропривреде РС" односити само на повећање амортизације по основу инвестирања и процјене.

- Потпуно смо свјесни економског положаја потрошача електричне енергије у Републици Српској и стога ће наши захтјеви обухватити само нужне корекције - истакла је Милекићева.

С обзиром на то да је посљедња процјена вриједности имовине извршена крајем 2005. године, Милекићева каже да је предузеће било обавезно да процијени вриједност средстава 2008. године.

- Због овога је независни ревизор изразио резерву на наше финансијске извјештаје, обавезни смо да процјену извршимо у 2009. години што ће, вјероватно, довести до повећања расхода код неких предузећа и одразити се на повећање цијене коштања - објаснила је директор "Електропривреде".

Захтјев за корекцију цијена, наглашава Милекићева, упутиће само она зависна предузећа код којих је дошло до значајног повећања вриједности основних средстава, уколико то буде неопходно и само за ове ефекте. Сви захтјеви ће, додаје, бити потпуно реални, аргументовани и сведени на нужне корекције.

Милекићева је истакла да је процјена имовине коју је урадио независни процјенитељ показала да је имовина у неким предузећима потцијењена, те да ће послије усвајања процјене морати да прокњиже резултате процјене, што ће имати за посљедицу повећање трошкова амортизације, а то ће довести до благе корекције цијена.

У Регулаторној комисији за енергетику РС истичу да ниједно предузеће, за сада, није поднијело захтјев за покретање тарифног поступка.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић сматра да садашња цијена струје у Републици Српској није реална и да би могла бити и виша, те да би у том случају за социјалне категорије становништва требало да се оснују фондови који би заштитили најугроженије потрошаче.

Приход

Бранислава Милекић је казала да је за првих девет мјесеци ове године "Електропривреда РС" остварила приход од 124.385.561 марку, док је у истом периоду прошле године остварен приход од продаје билансних вишкова у износу од 132.616.794 марке.

- У 2009. години продато је више струје за 337.435.719 киловат-часова, а остварен је мањи приход за 8.231.233 марке. Разлог за овакво стање је знатно смањење цијена на тржишту у 2009. у односу на 2008. годину - нагласила је Милекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана