Могуће отпуштање радника и пад улагања

Марина Чигоја
Могуће отпуштање радника и пад улагања

Бањалука - Посљедице кризе у Словенији која ће, по свему судећи, бити идућа земља која ће морати да затражи међународну финансијску помоћ, осјетиће и БиХ, с обзиром на то да у тој земљи тренутно ради близу 26.000 држављана БиХ и да је њихов останак тамо неизвјестан.

Од 55.401 странца који су на крају маја ове године били запослени у Словенији, скоро половина, односно 25.834 су држављани БиХ.

Према подацима Завода за статистику Словеније, на крају 2011. године у овој земљи је радило 25.749 људи из БиХ, у мају 2011. било их је 26.756, а у мају 2010. године 29.032.

Дакле, од маја 2010. до маја ове године број запослених људи из БиХ у Словенији смањио се за око 3.300.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Горан Радивојац каже да је криза свакако утицала на смањење броја запослених држављана БиХ у Словенији, али додаје и да је то посљедица квалификационе структуре наших људи који раде тамо.

- Тешко је повјеровати да су људи који су отпуштени хирурзи или информатичари. Још из предратног периода наша нискоквалификована радна снага одлазила је на рад у иностранство, а сасвим логично је да, ако су ти људи радили физичке послове и ако се у Словенији ниво привредне активности смањује, они остају без посла - нагласио је Радивојац.

Он је истакао да БиХ неће имати значајније посљедице, али да се може, барем привремено, очекивати повратак тих људи и повећање броја незапослених, као и смањење инвестиција из Словеније.

- Искуство је показало да се све земље у кризи окрећу саме себи, тако да се може очекивати смањење инвестиција из Словеније. Не вјерујем да ће они затварати своје фирме које овдје већ успјешно раде, али се може очекивати да ће економска политика њихове Владе бити усмјерена у правцу отварања нових радних мјеста у Словенији - истакао је Радивојац.

Према његовим ријечима, Словенија ће сигурно затражити међународну финансијску помоћ, код њих се неће десити “грчки сценарио”. 

Aмериканац словеначких коријена и помоћник директора за монетарна питања америчке Централне банке Егон Закрајшек оцијенио је да је само питање времена када ће Словенија и формално морати да затражи међународну помоћ за финансијску стабилизацију, пренијеле су агенције.

- До краја ове године Словенија ће морати да затражи помоћ, то је само питање мјесеци до краја године - изјавио је Закрајшек, оцијенивши да словеначка Влада више нема времена за самосталну финансијску стабилизацију и враћање повјерења финансијских тржишта.

Словеначки министар финансија Јанез Шуштерич изјавио је раније да ће Словенији до краја године бити потребно око пола милијарде евра.

Јункер упозорио Словенију

Предсједник еврогрупе и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер упозорио је да је “ситуација озбиљна и да Словенија не смије да губи вријеме”.

- Моја радна хипотеза није да би Словенија могла да затражи помоћ, већ да ће земља спровести све потребно - изјавио је Јункер послије разговара са премијером Словеније Јанезом Јаншом у Луксембургу, преносе агенције.

Јанша је рекао да ће парламент овог мјесеца расправљати о мјерама, а да би сви поступци морали да буду завршени до краја ове године како би од почетка 2013. Словенија била здрава и стабилна држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана