Могуће отпуштање 20 одсто радника

Милка Милуновић
Могуће отпуштање 20 одсто радника

БAЊA ЛУКA - Иако је већина предузећа из текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије у РС користила репрограм дуговања и субвенције Владе РС, у Удружењу послодаваца ове индустрије сматрају да то није довољно за одржавање производње. Смањен обим посла могао би да доведе до отпуштања око 20 одсто раника у предузећима из ове области.

Члан Извршног одбора Удружења послодаваца текстила, коже и обуће РС Никола Толимир каже да су откази за 65 радника у фабрици "Интимекс" из Дервенте само почетак масовних отпуштања која слиједе у текстилној и кожарско-прерађивачкој индустрији.

- Отказе су најавили и послодавци у фабрикама "Бема", гдје је 200 радника постало технолошки вишак, "Пролексу" у Котор Варошу и у предузећу "Сконтопром" из Приједора - рекао је Толимир.

Он каже да су главни разлози ових најава отпуштања посљедице економске кризе, због чега се велики број предузећа суочава са недостатком тржишта и измјештањем производње у друге земље.

У Удружењу сматрају да кожарско-прерађивачкој индустрији не помаже ни грански Синдикат који, како кажу, одавно нема чланова.

- Процесом приватизације или стечајем угашен је велики број већих предузећа из ове области, а радници ових предузећа углавном су завршавали на евиденцији Завода за запошљавање.  Текстилну и кожарско-прерађивачку индустрију сада чине приватна предузећа која су настала реорганизацијом бивших гиганата као што су "Сана", "Младост", "Свила", "Пролекс" и "Босна". Евидентно је да радници у новооснованим предузећима нису у гранском Синдикату - казао је предсједник Удружења послодаваца у текстилној индустрији Зорислав Стојић.

Субвенције

Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске за шест мјесеци ове године исплатило је укупно 2.158.800 марака субвенција за 7.989 радника у 77 предузећа, што је 85,5 одсто од укупно запослених у индустрији текстила, коже и обуће. Највише субвенција добила су предузећа из области производње обуће, у износу већем од 1.200.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана