Могуће одустајање од Јужног тока

Глас Српске
Могуће одустајање од Јужног тока

МОСКВA - Русија може да одустане од изградње гасовода "Јужни ток" уколико се судари са "непремостивим препрекама", а алтернатива би могла да буде изградња фабрике течног гаса на Црном мору, изјавио је секретар за штампу руског премијера Дмитриј Песков.

- Фабрика течног гаса је логичан саставни дио пројекта "Јужни ток", али у случају да наиђемо на непремостиве препреке при реализацији пројекта, ова компонента може да буде и пуна алтернатива за гасовод - рекао је Песков за руске медије, преносе агенције.

Руски потпредсједник Игор Сечин је послије преговора у Кремљу, на којима Русија у сриједу није успјела од Турске да добије дозволу за постављање гасовода "Јужни ток" по дну Црног мора у њеним територијалним водама, рекао да Москва проучава могућности за снижење цијене пројекта, међу којима је и алтернативан транспорт гаса у Европу не цјевоводима већ у облику течног гаса.

Пролазак подводне дионице "Јужног тока" преко турске територије руски премијер Владимир Путин је договорио са турским премијером Реџепом Ердоганом још 2009. Aнкара је тада обећала да ће дати дозволу, а Москва је пристала на изградњу за Турску веома погодан нафтовод. Aнкара ће коначну одлуку дати  1. новембра ове године. 

Представници Српске и "Гаспрома" постигли су прошле године договор о изградњи крака гасовода "Јужни ток" који би из Србије требало да иде у Српску, а затим и у ФБиХ.

Нафтовод би требало да иде од Зворника преко Бијељине, Брчког, Шамца, Добоја до Бањалуке, а да се заврши у Новом Граду.

Гасовод

Магистрални гасовод "Јужни ток", заједнички пројекат "Гаспрома" и италијанског "Енија", требало би да преноси руски гас испод Црног мора, цјевоводом дугачким 900 километара.

Вриједност инвестиције је процијењена на 20 милијарди евра, а изградња би требало да почне у 2013. години. Русија је већ потписала споразуме о изградњи са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Aустријом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана