Могућа производња електромобила у Српској?

Агенције
Могућа производња електромобила у Српској?

Бањалука - У Бањалуци је данас представљен прототип аутомобила на електрични погон типа “стритскутер”, чија би производња могла да почне у Републици Српској уколико се у домаћим компанијама испуне све техничке претпоставке, преносе агенције.

Аутомобил има обим рада од 100 до 150 километара са једним пуњењем, што је изузетно рентабилно возило, а производиће се за унапријед познатог купца, јер је њемачки патенташ аутомобила већ обезбиједио тржиште.

Цијена аутомобила ће се на домаћем тржишту кретати око 20.000 КМ.

Министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић рекао је да ће Влада и ресорно министарство пружити комплетну подршку уколико се укаже прилика за производњу овог возила.

Он је изразио оптимизам да ће компаније из РС успјети да добију могућност за производњу електромобила, јер су ушле у најужи круг преговарања.

Министар науке и технологије Јасмин Комић изразио је увјерење да ће покретањем овог пројекта бити остварени услови за пратећи научно-истраживачки рад.

- Увјерени само да ће доћи до производње електромобила у Бањалуци и да ћемо тиме добити посао који ће обезбиједити оно што иницирамо нашим стратешким опредјељењем за увођење иновационог система, што подразумијева сарадњу пословне и академске заједнице коју катализира Влада - поручио је Комић.

Стручни консултант компаније “Нови Јелшинград” Драган Вучетић рекао је да ће се у току ове године знати да ли ће се аутомобил производити у РС и да је циљ предузећа из Српске да имају производњу више од 50 одсто дијелова.

Он је додао да ће један од првих купаца електромобила бити њемачка пошта, која је склопила уговор за 20.000 возила и да се, уколико на домаћем тржишту буде владало интересовање, капацитет производње може подићи.

Према његовим ријечима, РС је у финалној утрци за добијање лиценце за производњу возила, а следећа фаза разговора биће крајем августа и почетком септембра.

- У првој фази 2014. године производи се 300 аутомобила нулте серије, да би корак по корак производња дошла на око 25 000 аутомобила годишње - поручио је Вучетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана