Могућа набавка другог контингента пунта

Тања Милаковић
Могућа набавка другог контингента пунта

БAЊA ЛУКA - Иако у буџету Републике Српске за ову годину није планиран новац за субвенционисање набавке аутомобила "фијат пунто" из крагујевачке фабрике, то не искључује могућност да Владе РС и Србије договоре испоруку другог контингента ових возила.

Рекао је ово "Гласу Српске" министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

- Ове године ћемо сагледати све аспекте и могућности, те ћемо на основу заинтересованости потенцијалних купаца у Српској донијети одлуку да ли је субвенционисање "пунта" приоритет. Aко закључимо да постоји интересовање, спремни смо на разговор са представницима Владе Србије о набавци другог контингента "пунта" за тржиште Републике Српске - рекао је Глухаковић.

Он је објаснио да ни прошле године новац за субвенционисање возила "фијат пунто" није био резервисан у буџету РС, али да је Влада одлучила да купцима у Српској помогне и омогући куповину возила по повољнијим условима.

Уговором који су Владе Српске и Србије потписале прошле године договорено је да купци у РС возила из првог контингента добију по цијени од 5.999 евра.

Влада РС свако возило субвенционисала је са 1.321,40 марака, док је Влада Србије обезбиједила 613 евра по возилу, у шта су били урачунати трошкови транспорта, осигурања и царине.

У бањолучкој фирми "Самакс", овлашћеном дилеру предузећа "Фијат аутомобили Србија" у РС кажу да је интересовање становника Српске за куповину "пунта" и даље велико.

- Када је набављан први контингент на списку је било дупло више заинтересованих него што је било возила на располагању. У првом контингенту стигло је 300 возила, а на списку је било око 800 заинтересованих. Људи се и даље распитују, јер им је то шанса да стари аутомобил, уз повољне услове, замијене за нови - кажу у "Самаксу".

Преузимање

У "Самаксовом" продајном салону кажу да сви власници још увијек нису преузели све аутомобиле из првог контингента.

- Разлог је компликована процедура и обимна документација коју купци морају да прикупе да би могли да преузму возило. Преузимање возила зависи и од банака, јер купац не може доћи по возило ако му није одобрен кредит - рекли су у "Самаксу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана