Могућа економска изолација БиХ

Агенције
Могућа економска изолација БиХ

САРАЈЕВО - Тешко је очекивати да БиХ до 1. јануара наредне године испуни све услове који се пред њу постављају и спремно дочека улазак Хрватске у ЕУ, оцијенила је већина учесника семинара “Импликације уласка Хрватске у ЕУ на БиХ”, који се данас одржава у Сарајеву, преносе агенције.

Предсједавајућа Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ Данијела Мартиновић изјавила је да под изолацијом подразумијев ситуацију да БиХ неће моћи да извози велики број производа које је до сада извозила - млијеко, млијечне прерађевине, месо и месне прерађевине.
Она сматра да БиХ много тога није испунила, да касни, крши Споразум о стабилизацији и придруживању, као и обавезе које су прописане.
Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Невенка Савић рекла је да су импликације уласка Хрватске у ЕУ на БиХ највеће у имовинско-правним односима, извозу, или спољнотрговинским односима, раду, запошљавању, електроенергетици.
- Тренутно БиХ у ЕУ извози само рибу и сирову кожу и потребно је учинити све да се још неки од производа из БиХ нађу на извозној листи. Веома је важно да у овом преосталом периоду надлежне институције у БиХ предузму све да би се производи из БиХ могли наћи на извозној листи - истакла је Савићева.
Она је навела да је Европска комисија прошле седмице уручила БиХ документ са десет обавеза које БиХ треба да испуни у наредном периоду, те да је констатовано да у ветеринарству не постоји ланац контроле тако да је и у тој области потребно доста урадити.

Више царине на производе из Хрватске

Помоћник министра спољних послова и европских интеграција Хрватске Дубравка Влашић - Плеше рекла је да ће приступањем Хрватске Унији производи из те земље који буду извожени у БиХ бити царињени више него до сада.
Влашићева је навела да се истовремено очекује смањење увоза прехрамбених производа из БиХ, не због царина, него зато што они неће испуњавати европске стандарде о безбједности хране који ће важити у Хрватској.

Економски експерт у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић рекао је да ће БиХ са новим правилима од 1. јануара 2013. године имати огромне губнитке, посебно у области меса и месних прерађевина, млијека и млијечних прерађевина, меда.
- БиХ у овом тренутку годишње извози роба у Хрватску у вриједности 200 милиона КМ. Исто толико у ЕУ. БиХ нема могућности да те производе које је до сада пласирала у Хрватској и ЕУ пласира на нека друга тржишта - упозорио је Хасић.
Он сматра да је неопходно издвојити око 80 милиона КМ за техничко опремање граничних прелаза и одговарајућих лабораторија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана