Могућ раст рата кредита и у еурима

Тања Шикањић
Могућ раст рата кредита и у еурима

БAЊAЛУКA - Рате кредита који су узети у еврима и са промјењивом каматном стопом у идућем периоду ће порасти за пет одсто у односу на отплатни план, јер је шестомјесечни еурибор са јануарских 1,22 у октобру скочио на 1,77 одсто.

Рекли су то "Гласу Српске" економски аналитичари и појаснили да рате кредита у РС неће одмах порасти због раста еурибора, односно каматне стопе која се користи као основ за формирање камата за кредите у еврима, него након што банке ускладе своје индикаторе са тржишним промјенама.

- Раст еурибора неће се одмах одразити на рате кредита, јер банке своје индикаторе у Српској усклађују тромјесечно, а неке сваких шест мјесеци, тако да, ако вриједност еурибора и у идућем периоду остане 1,77 одсто, пред крај године ће се рате кредита обрачунавати по новом курсу - истакао је директор Нове банке Милан Радовић.

Појаснио је да се еурибор креће у зависности од тога да ли се привреда задужује по малим каматним стопама, те да, с обзиром на то не постоји опасност да се понови ситуација из 2008. године, када је еурибор достигао 4,5 одсто.

- Вјерујем да ће се еурибор кретати око 1,8 одсто, а најгора варијанта је да оде до два одсто, али није реално очекивати да пређе тај ниво - истакао је Радовић.

Економски аналитичар Зоран Павловић нагласио је да ће раст еурибора дефинитивно утицати на кредите узете у еврима са промјенљивом каматном стопом, те да ће пораст курса еурибора на 1,7 одсто повећати рату за отприлике пет одсто на отплатни план. Додао је да би, на примјер, рата кредита од 500 марака, према тренутној вриједности еурибора могла да се повећа за око 25 марака.

- Тржиште показује знаке оживљавања и због тога је дошло до раста еурибора. Увијек када се појави потреба за инвестирањем и кредитним средствима, она се прилагођава тржишту према расположивим средствима. Највећи дио слободних средстава је отишао у швајцарске франке и злато, а сада ће почети обрнут процес, јер је свака потражња на тржишту капитала знак одређеног опоравка у привредама еврозоне - истакао је Павловић. Истакао је да ће, чим почне да расте еурибор, власници новчаног капитала који је извучен из процеса пласмана имати интерес да га врате назад у те процесе.

Либор

Усклађивање важи и за отплату кредита у швајцарским францима, али се овдје користи либор као референтна стопа. Разлика је само у томе што је висина шестомјесечне вриједности либора пала за 0,17 одсто. У банкама кажу да због таквог кретања грађани који су се задужили у "швајцарцима" могу да очекују повољније мјесечне рате у идућем кварталу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана