Могућ банкрот Словеније

Агенције
Могућ банкрот Словеније

Љубљана - Словеначка јавност није превише сигурна у способност своје владе да изведе земљу из кризе, а више од половине становника вјерује да је могуће да ће земља ускоро, под теретом големих дугова, банкротирати, јавиле су агенције.

Показали су то резултати анкете коју је спровео љубљански лист "Дело", пренијели су портали.

На питање мисле ли да би Словенија заиста могла доћи до банкрота, 57 одсто испитаника одговорило је потврдно, 38 одсто рекло је не, док се остали нису опредијелили.

Чак 35 одсто Словенаца сматра да њихова земља не може заобићи "грчки сценарио", 32 одсто сматра да се ради о чистом политизовању, док њих 26 одсто одбацује такве теорије те тврди да се њима покушава застрашити народ.

Упркос песимистичној атмосфери због најава о паду БДП-а у овој и идућој години те посљедичном смањењу стандарда, Словенци вјерују да се земља из финансијских тешкоћа може извући сама, без помоћи европских и међународних фондова.

Да је Словенија способна сама изаћи из финансијске кризе сматра 47 одсто испитаника, а 42 одсто мисли да би било боље тражити помоћ Брисела.

У случају да Словенија затражи помоћ ЕУ, 35 одсто анкетираних сматра да земља мора изабрати техничку владу, док 26 одсто мисли да би било најбоље да садашња влада настави са својим мандатом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана