Модни предмети, играчке и електрични уређаји најопаснија роба у ЕУ

Дојче веле
Модни предмети, играчке и електрични уређаји најопаснија роба у ЕУ

Брисел - Гардероба, играчке, електрични уређаји и козметика често су узрок повреда, гушења и струјних удара. Земље чланице ЕУ-а упозоравају на опасност коришћења ове јефтино произведене робе која углавном потиче из Кине, пише Дојче Веле.

Иако ЕУ има један од најбољих система за надгледање сигурности непрехрамбених производа, за Европљане и даље постоји опасност да им нешто од купљеног у продавницама нанесе физичку или хемијску повреду, да изазове гушење, дављење или електрични шок, наводи се у Бриселу.

Током 2012. године 2.278 таквих производа повучено је с европског тржишта.

Модни и одјевни предмети на првом су мјесту по опасности за потрошаче.

- Можда ће вам то звучати чудно, ја сам претпостављао да се ради о играчкама - изјавио је европски секретар за здравље и потрошачку политику Тонио Борг представљајући посљедњи извјештај Европског система за брзо узбуњивање у случају опасних производа.

- Идентификовани су проблеми у дизајну, хемијском саставу, плетиву који могу узроковати гушење, дављење, реакције по тијелу и то су били производи који су у највећем броју повучени с тржишта - каже Борг.

Ако сте избјегли могућност да вас "гардероба угрози", обратите посебну пажњу на играчке.

Често долази до гутања мањих дијелова који отпадну с играчке, повреда од жица или тровања хемикалијама од којих су направљени поједини дијелови.

- Двадесет посто доказано неисправних производа уклоњених с тржишта ЕУ-а су играчке - наводи се у Бриселу. 

Тек на трећем мјесту су електрични уређаји, попут микроталасних пећи и кувала за воду која знају "ничим изазвана" да експлодирају, затим слиједе неисправна моторна возила па козметика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана