Много радили, плодови ситни

Жељка Кокот
Много радили, плодови ситни

Бањалука - Година на истеку привредницима у Српској није донијела много разлога за радовање, а у пословној заједници страхују да би 2016. могла бити још тежа и неизвјеснија.

Привредна комора РС сумирала је јуче резултате у години на измаку, а њен предсједник Борко Ђурић је казао да су привредници много радили, али да нису постигнути очекивани резултати.

- Резултати наших активности у години којој се ближи крај би се најбоље могли описати народном изреком - "Нити више зујања, нити мање меда" - каже Ђурић.

Он је истакао да су промјене и реформе које су громогласно најављиване изостале, иако су формирани одбори за реформу привредног система и јавне управе.

- Они нису оправдали очекивања. Законска рјешења која су наишла на подршку пословне заједнице и од којих се очекивало растерећење привреде нису дала очекиване ефекте, јер је њихове добре ефекте неутралисало доношење других закона. Уколико не пронађемо начин да у наредној години буде начињен радикалан заокрет, наћи ћемо се у још тежој ситуацији - сматра Ђурић.

Уколико се пословни резултати упореде са оним из 2008, која је једна од најбољих година у послијератном периоду, евидентно је да постоји знатан пад учешћа индустријске производње, трговине и пољопривреде у структури бруто домаћег производа, док је дошло до раста потрошње јавног сектора. Висок степен неликвидности, презадуженост, низак нето обртни капитал и све сложеније прилике на домаћем и ино-тржишту и најављиване измјене Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европске уније могле би задати тежак ударац привреди Српске, а нарочито прерађивачкој индустрији.

- Тешко је прогнозирати исход, али домаћа производња ће бити бачена на кољена, уколико се, умјесто потпуног укидања, не обезбиједи постепено усклађивање царина - сматра Ђурић.

Признања компанијама

Подручна Привредна комора Бањалука уручила је признања за десет предузећа са подручја које покрива која су у 2015. години обиљежила значајан јубилеј и остварила добре резултате пословања.

"Независне новине" Бањалука добиле су признање за 20 година успјешног рада. Признања су добили и предузеће "Нова ДИПО" из Горњих Подградаца, које обиљежава 160 година постојања, "Аутопревоз", ГП "Крајина", "Нестро Петрол", "Ланако", "Адриа ММ" и "Елнос група" из Бањалуке, те "Аутотранспорт" и хотел "Приједор" из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана