Многе банке неће преживјети наредну годину

Глас Српске
Многе банке неће преживјети наредну годину

ВAШИНГТОН, ЛОНДОН - У овим несигурним временима једно је ипак сигурно - велики дио банака неће "преживјети" сљедећу годину упркос зеленом свјетлу које је амерички Конгрес дао за 700 милијарди долара вриједан план санације банака, пише poslovni.hr.

Ово је почетак анализе објављене на CNN-у, која доноси предвиђања аналитичара за "живот након одлуке Конгреса".

У тексту даље пише да се банкарска индустрија није нашла на тако рушевном тлу још од деведесетих година, када је више од 800 финансијских институција које су уживале подршку државе пропало за само три године.

Процјена каже да је финансијски крах тада пореске обвезнике коштао од 170 до 205 милијарди долара.

План санације банака вриједан 700 милијарди долара вјероватно ће, кажу аналитичари, спасити покоју банку која би у супротном пропала, али сумњају да ће то бити довољно за избјегавање "већег потреса".

Aналитичар "Стенфорд фајненшела" Yерет Сеиберг очекује пропаст стотињак банака широм СAД-а током наредне године.

Економист Yосеф Мејсон израчунао је да ће "чишћење нереда" Савезну корпорацију за осигурање депозита (FDID) коштати од 140 до 200 милијарди долара.

Међутим, метеж који је настао на финансијском тржишту, ма колико то звучало невјероватно, има и своју добру страну - отвара могућности експанзије за здраве банке. Тако су се гиганти попут "Моргана", "Ситигрупе" и "Банке Aмерике" већ бацили на преузимања посрнулих финансијских институција у нади да ће постати моћније него икад. С друге стране "мањи играчи" хвале се својим "релативно стабилним балансом", мамећи тако потенцијалне клијенте који се више не осјећају сигурнима у другим банкама.

Према подацима од 30. јуна, 426 финансијских институција које уживају државну подршку нашло се у великим проблемима. То је готово пет одсто свих банака и штедно-кредитних институција у СAД-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана