ММФ жестоко срезао прогнозе америчког раста

Глас Српске
ММФ жестоко срезао прогнозе америчког раста

ВAШИНГТОН - Међународни монетарни фонд снизио је прогнозе раста за СAД и еврозону, уз напомену да америчка и Европска централна банка морају бити спремне да ублаже своју политику, пренијеле су агенције.

ММФ је оштро наниже ревидирао прогнозу раста за СAД у овој години, на 1,6 одсто, са 2,5 одсто прогнозираних прије два мјесеца.

Снизио је и прогнозу за идућу годину, на два одсто, са претходних 2,7 одсто, објавила је италијанска новинска агенција AНСA, цитирајући нацрт ММФ-ових редовних полугодишњих прогноза за свјетску привреду које ће бити објављене 20. септембра.

- С обзиром на све веће ризике по амерички раст, Федералне резерве СAД (ФЕД) морају бити спремне да усвоје нове неконвенционалне мјере за подржавање привреде - наводи се у ММФ-овом извјештају.

ММФ напомиње да највећи приоритет СAД мора да буде реализација плана на смањењу буџетског дефицита.

ММФ је такође снизио прогнозу раста за еврозону за ову годину, са два на 1,9 одсто, и за идућу са 1,7 на 1,4 одсто.

- С обзиром на колебљив раст и смањене ризике од инфлације у еврозони, Европска централна банка би требало да избјегава подизање каматних стопа и направи простор за ублажавање монетарне политике, уколико ризици у смјеру сниженог раста не буду јењавали - сматра ММФ.

Незнатно је снижена и прогноза глобалног раста за ову годину, на 4,2 одсто, са 4,3 одсто прогнозираних у јуну, као и прогноза за идућу годину, на 4,3 одсто са ранијих 4,5 одсто.

ММФ у цјелини запажа успоравање свјетске привредне дјелатности, повећану неизбалансираност и раст ризика.
Између осталог, свјетску економију ове године су озбиљно уздрмали потреси попут земљотреса у Јапану, геополитичких тензија у земљама произвођачима нафте и дужничких проблема у зони евра.

ММФ зато очекује да ће опоравак економија развијених земаља бити "константан, али слаб и неуједначен" уколико се не усвоје стимулативне мјере.

Одбачен приједлог Лагардове

Европска унија одбацила је захтјев предсједника ММФ-а Кристин Лагард да се европске банке што хитније докапитализују приватним новцем.

Aмадеј Aлтафај-Тардио, портпарол европског комесара за привредне и монетарне послове Олија Рена, рекао је да су банке боље капитализоване него годину прије те да се о резултатима посљедњег теста отпорности европских банака расправљало са ММФ-ом и да тада нико није изнио приједлог о докапитализацији.

Лагард је препоручила СAД да предузму мјере подршке тржишту станоградње и рада, те консолидују буџет, а ЕУ да обезбиједи хитну и принудну, значајну рекапитализацију банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана