ММФ затражио додатне гаранције

Жељка Домазет
ММФ затражио додатне гаранције

СAРAЈЕВО - Завршни разговори о закључивању новог стенд- бај аранжмана БиХ са ММФ биће одржани 5. маја.

Ово је у сриједу, послије састанка Фискалног савјета БиХ са ММФ, изјавио предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Ширић.  

Шпирић, који је и предсједавајући Фискалног савјета БиХ, рекао је новинарима да делегација ММФ остаје у БиХ до 6. маја да би са владама на различитим нивоима разјаснила детаље у вези са закључивањем стенд-бај аранжмана. 

ММФ тражи додатне гаранције за мјере које владе на различитим нивоима треба да предузму.

Шпирић је рекао да је ријеч о техничким детаљима како би се закључио споразум.

- Ефекти глобалне економске кризе, нажалост, мијењају се у зависности од периода до периода. Технички детаљи се односе на објашњења политика које ће бити реализоване да би дошло до стенд-бај аранжмана. Сви нивои власти у БиХ желе да дође до споразума са ММФ, који тражи гаранцију да ће политике бити проведене - казао је Шпирић.

Шеф делегације ММФ-а Костас Кристоу је казао да је разговор са члановима Фискалног савјета најзначајнији дио њиховог рада и да су током боравка у БиХ имали продуктивне дискусије на свим нивоима власти.

- Наши разговори су добра основа да наставимо са радом у наредних неколико дана. Охрабрени смо што смо код свих учесника видјели спремност да се суоче са ситуацијом. Ово је заиста тешка ситуација коју сви морају рјешавати. Постигнут је значајан напредак за закључивање споразума и наставак разговора је у наредним данима - казао је Кристоу.

На новинарско питање на чију штету ће се морати смањити буџети и јавна потрошња, Шпирић је казао како не жели говорити о цифрама и да то неће бити ни на чију штету, те да је ријеч о програму и мјерама влада на различитим нивоима како би дошло до успјешног "сервисирања дефицита који ће бити евидентан".

Завршни разговор 5. маја

Костас Кристоу је додао како ће са оним што се договори 5. маја отићи у Вашингтон, послије чега ће ММФ одлучити да ли ће дати сагласност на закључивање споразума.

БиХ споразум о стенд-бај аранжману може тражити у висини од 800 милиона евра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана