ММФ више неће бити потребан?

Агенције
ММФ више неће бити потребан?

Брисел - Договор за постизање споразума за финансијску помоћ за Кипар у марту био је веома хаотичан, због чега највише рангирани европски званичници сматрају да је вријеме да се осмисли начин на који регион рјешава кризе и ко би требало да учествује у том процесу, преносе агенције.

Званичници сматрају да Међународни монетарни фонд, који је дао свој допринос финансијском експертизом и позајмицама вриједним више милијарди евра, можда више неће бити неопходан партнер у доношењу кључних одлука.

Према мишљењу званичника, еврозона би требало да буде у стању да брже доноси одлуке и неопходне кораке, уколико не би била обавезана потребом за једногласним споразумом између 17 земаља чланица.

Аналитичари и бројни званичници изван Европе и раније су изражавали сличну забринутост, али сада су се о томе изјаснили европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен и члан Управног одбора Европске централне банке Јерг Асмусен.

- Уколико ММФ може своје одлуке доносити са 85 одсто већине, а не са једногласношћу, па зашто то не може чинити и еврозона. Тиме би доношење одлука било много ефикасније - рекао је Рен, преноси Асошијетед прес.

Асмусен је поставио питање да ли је неопходна помоћ ММФ, који је дио тројке у коју спада Европска централна банка и Европска комисија.

Он је нагласио да је вријеме да Европа сама рјешава своје проблеме, без спољне помоћи.

Аналитичар Комерцбанке Кристоф Вејл истакао је да се европски лидери полако буде и увиђају оно што је на финансијским тржиштима већ дуже вријеме било очигледно.

Вејл је закључио да је тренутна структура доношења одлука нефункционална, јер је настала усљед кризе и неопходно је извршити реформу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана