ММФ-у више од 430 милијарди долара

Aгенције
ММФ-у више од 430 милијарди долара

Мексико Сити - Група 20 развијених економија (Г20) могла би да допринесе Међународном монетарном фонду (ММФ) са више од 430 милијарди долара, рекао је домаћин Самита Г20 предсједник Мексика Фелипе Калдерон.

- Мислим да ће бити већа капитализација - рекао је Калдерон у Лос Кабосу, гдје ће се данас и сутра одржати Самит Г20, пренијеле су агенције.

Г20 се на Самиту у априлу обавезала да ће допринијети са 430 милијарди долара ММФ-у ради борбе против ширења дужничке кризе у земљама еврозоне.

Русија још није одлучила о износу свог учешћа.

Замјеник руског министра финансија Сергеј Сторчак рекао је раније да ће финансијска учешћа бити договорена на самиту у Лос Кабосу.

Министар финансија Антон Силуанов рекао је да ће Москва учествовати са најмање 10 милијарди.

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је раније да ће криза еврозоне и улога Њемачке у њој вјероватно доминирати самитом  Г20, на ком ће се расправљати о стању свјетске економије.

- Дужничка криза еврозоне ће бити главна тема на самиту. Наша земља ће се наћи у центру пажње. То је чињеница, све очи су сада упрте у Њемачку зато смо смо највећа европска економија и највећи извозник - рекла је Меркелова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана