ММФ - у потребна готовина

Глас Српске
ММФ - у потребна готовина

БAЊA ЛУКA - Генерални директор Међународног монетарног фонда Доминик Штрос Кан, саопштио је да је његовој институцији потребна готовина како би и убудуће могла наставити са улогом спасиоца земаља погођених актуелном финансијском кризом.

Оцјењујући тренутно стање најразвијенијих економија свијета он је рекао да оне сада из рецесије прелазе у депресију, повећавајући тако бојазни о размјерама кризе која је захватила најбогатије земље.

ММФ је до сада успјешно интервенисао у неколико земаља као што су Исланд, Летонија и Пакистан али је упозорио да ће за будуће интервенције бити потребно обезбиједити нове износе свјежих средстава јер је у питању глобална криза.

Генерални директор ММФ-а је нагласио да не може бити сигуран да ће његова институција у наредних шест до осам мјесеци моћи обезбиједити евентуално потребна средства. ММФ већ сада тражи од земаља са позитивним платним билансом помоћ у намицању средстава. Јапан је недавно обећао 100 милијарди долара. Иако је рекао да се нада да криза неће досећи размјере некадашње Велике депресије, Кан није искључио и најгори сценарио. У ММФ-у су недавно процјене будућег раста свјетске економије ревидирали на свега 0,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана