ММФ у БиХ започео контролу аранжмана

Марина Чигоја
ММФ у БиХ започео контролу аранжмана

БAЊA ЛУКA - Представници Међународног монетарног фонда (ММФ) са шефом делегације за БиХ Костасом Кристоуом на челу започела је јуче контролу спровођења стенд-бај аранжмана са БиХ, којом ће бити обухваћена макроекономска ситуација у БиХ, стање на рачуну, као и провјера примјене политике и извршење буџета за ову и наредну годину.

Кристоу је рекао да би на крају мисије требало да буде припремљено ново писмо намјере које ће укључити обавезе власти за наредних неколико мјесеци.

- Aко разговори буду успјешно завршени и постигнемо споразум о низу политичких смјерница са властима БиХ, Извршни одбор ММФ у Вашингтону моћи ће да потврди завршетак првог прегледа како би до краја године била исплаћена друга транша станд-бај аранжмана. Од власти БиХ очекујемо конкретне датуме за испуњавање обавеза које су преузете - истакао је Кристоу.

Према његовим ријечима, споразум о фискалној политици за буџете за идућу годину могао би да доминира у разговорима с владама у БиХ.

- Већ имамо одређене смјернице за фискалну политику у идућој години, а видјећемо да ли је потребно увести неке промјене - додао је Кристоу.

Делегација ММФ-а јуче је на одвојеним састанцима разговарала са предсједником Савјета министара БиХ Николом Шприћем и министром финансија и трезора БиХ Драганом Вранкићем гдје је констатовано да Савјет министара мора још да усвоји буџет за наредну годину што би требало да уради до краја ове године.

- Исказано је увјерење да ће сви нивои власти програмске мјере провести у року како би први преглед добио позитивну оцјену, а држава сачувала међународни кредибилитет - саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је да очекује позитивну оцјену за РС, те да се нада да ће и ФБиХ испунити своје обавезе.

- Друга транша за РС износи 69 милиона марака. Тај новац већ је предвиђен као прилив у изворним приходима, а ако би изостала морали бисмо користити средства од приватизације како бисмо задржали буџетски оквир - рекао је Џомбић.  Када је у питању буџет заједничких институција БиХ, Џомбић је рекао да он није ребалансиран, те да то треба узети у обзир и за наредну годину умањити овај буџет за 40 милиона марака, односно са милијарду и 35 милиона марака, на 995 милиона марака.

Буџет РС

Aлександар Џомбић је рекао да је први оквир буџета РС за 2010. годину пројектован на нивоу ребалансираног буџета за ову годину, односно на 1,6 милијарди КМ, али да постоји могућност за још уштеда.  Он је рекао да би се буџетски оквир за 2010. годину могао наћи на сједници Владе 12. новембра и додао да се још само чекају консултације са ММФ-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана