ММФ тражи од БиХ увођење могућности банкрота

avaz.ba
ММФ тражи од БиХ увођење могућности банкрота

Све више грађана и компанија у Босни и Херцеговини није у могућности враћати кредите, па је износ лоших кредита достигао алармантних 15 процената укупних пласмана свих комерцијалних банака, односно 1,5 милијарди марака.

Због тога је, како сазнаје "Аваз", Међународни монетарни фонд (ММФ) од власти у БиХ затражио хитне реформе како би се спријечио раст проблематичних зајмова, који су директни кривац за лош кредитни рејтинг БиХ и високе камате. 

Према најновијем извјештају Свјетске банке, цијели регион има проблеме с отплатом кредита, али је у БиХ евидентиран наставак раста лоших кредита, што онемогућава укупни кредитни раст неопходан за економски опоравак.

Стране банке, како наводе из Свјетске банке, све мање новца пласирају у земље западног Балкана. То је посебно изражено у БиХ, гдје стране банке држе чак 37 посто све активе у нашој земљи, што је далеко највише у региону.

Због тако тешке ситуације, посебно посљедњих мјесеци, ММФ је, на захтјев  власти БиХ, још у априлу ове године започео „дијагностичку анализу стања", након чега је дао и препоруке властима како да ријеше овај проблем. До данас, међутим, ништа није учињено.

А ММФ је тражио низ реформи, међу којима и увођење тзв. истанбулског приступа. У том случају се у посрнулим фирмама које имају велике дугове ситуација рјешава путем одбора кредитора. 

Но, много значајнија мјера коју тражи ММФ јесу измјене порезних закона које би олакшале реструктурисање кредита, њихову продају те увођење могућности банкрота! Према мишљењу стручњака ММФ-а, те мјере хитно су потребне.

Осим тога, тражи се и олакшавање процедура наплате потраживања од банака, односно увођење законодавства којим би се омогућило формирање компанија које би управљале имовином те олакшале банкама њихову продају и намирење дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана