ММФ САД: Подигните лимит задуживања

Танјуг
ММФ САД: Подигните лимит задуживања

Вашингтон - Међународни монетарни фонд (ММФ) је поручио САД да треба да ојачају економско повјерење путем подизања лимита задуживања, уочи расправе о тој теми у Конгресу.

"Кључно је смањити неизвјесност брзим подизањем лимита задуживања", изјавио је портпарол ММФ-а Гери Рајс, а пренијела агенција Франс прес.

"Америчка економија тренутно има доста ствари које јој иду у прилог", рекао је Рајс, указујући на јачање привредног раста и запошљавања, као и договор о новом буџету, додајући да је посљедња ствар која је Америци сада потребна нови шок повјерења у виду дуготрајне дебате о томе да ли ће САД успети да испоштују обавезе према дужницима.

Упркос потреби да се финансира буџетски дефицит који ће ове године премашити 500 милијарди евра, америчко Министарство финансија неће успијети да подигне лимит задуживања данас, када ограничење ступа на снагу. Администрација предсједника Барака Обаме затражила је да лимит буде повишен или укинут, упозоравајући да би министарство крајем фебруара могло остати без средстава да испуњава своје обавезе, укључујући дужничке.

Раније ове недјеље, министар финансија Џејкоб Лу упозорио је да ситуација око лимита задуживања може да угрози кредибилитет највеће свјетске привреде и уздрма финансијска тржишта.

"Времена је мало. Конгрес треба да реагује и подигне лимит задуживања, и то одмах", рекао је Лу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана