ММФ потврдио напредак Грчке

Глас Српске
ММФ потврдио напредак Грчке

AТИНA - Грчка је напредовала у сузбијању дужничке кризе, али не може себи да приушти успоравање темпа реформи, казао је јуче представник Међународног монетарног фонда (ММФ) Боб Траа, пренијеле су агенције.

- Грчка се налази на кључној прекретници и не може губити вријеме, сада није тренутак да успори - рекао је он и додао да, ако се не спроведу даље реформе, привреда ће се уравнотежити кроз ниже приходе.

- ММФ и Европска унија наставиће да подупиру Грчку буде ли у цијелости спроводила у дјело програм штедње који је испланирала у замјену за међународне кредите - напоменуо је Траа.

Истакао је да се ММФ противи реструктурисању дуга Грчке који износи око 340 милијарди евра, односно око 150 одсто БДП-а државе.

- Судбине грчке државе и банковног система и даље су тијесно испреплетене. Нисмо склони сценарију реструктурисања грчког јавног дуга - нагласио је он.

Референдум

Премијер Јоргос Папандреу је наговијестио могућност да се, и поред различитих ставова у кабинету и својој партији ПAСОК-у, о мјерама штедње одржи референдум како би се постигао национални консензус.

- Ја сам спреман за сваку опцију која води рјешењу - истакао је он.

Парламент ће, уколико се не распише плебисцит, о новим мјерама штедње гласати до краја мјесеца.
Нови пакет мјера штедње већ је изазвао још већи талас протеста који с прекидима потресају земљу скоро двије године. Обуставе рада најављују запослени у метроу и лукама који су против најављене приватизације, што би могло и овог љета да погоди туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана